Прочитај ми чланак

МИЛО ПОСЛЕ СУСРЕТА С ПАПОМ ИДЕ У СЕДИШТЕ МАЛТЕШКОГ РЕДА и одатле поручује…

0

"Посета црногорског председника Ватикану је потврда одличних односа Свете Столице и Црне Горе, који имају дубоке историјске корене и традицију међусобног поштовања, утемељене Конкордатом о сарадњи из 1886. године", саопштено је из кабинета црногорског председника.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић састао се у Ватикану са поглаваром Римокатоличке цркве папом Фрањом.

„Посета црногорског председника Ватикану је потврда одличних односа Свете Столице и Црне Горе, који имају дубоке историјске корене и традицију међусобног поштовања, утемељене Конкордатом о сарадњи из 1886. године“, саопштено је из кабинета црногорског председника.

Додаје се да је Црна Гора након обнове државности „препознатљива као земља која посебну пажњу придаје очувању и развоју међунационалних односа и верској толеранцији, сарадњи и солидарности, обновила односе са Светом Столицом и кроз Темељни уговор, који регулише најважније сегменте билатералних односа и статус католичке заједнице“ у Црној Гори.

Сусрету на највишем нивоу претходила је и недавна веома успешна посета ватиканског државног секретара, кардинала Пјетра Паролина, Црној Гори.

Председник Ђукановић се у Апостолској палати сусрео прво са папом, а затим и са државним секретаром Паролином.

Након посете Ватикану Ђукановић ће посетити и седиште Сувереног Витешког Малтешког Реда, са којим је Црна Гора успоставила дипломатске односе 2006. године, где ће домаћин бити фра Ђакомо Дела Торе дел Темпио ди Сангвинето, Велики Мајстор Малтешког Реда, закључује се у саопштењу.