Прочитај ми чланак

МИЛИВОЈЕВИЋ Ко изађе на изборе и ко подржава Бриселски споразум, није опозиција

0

"Треба онима који не мисле да још треба рећи да ли ће бојкотовати, а има и таквих странака праве опозиције и појединаца у опозицији, дозволити да тако мисле. Али оног тренутка када дође до избора, ако се они појаве на тим изборима, од тог тренутка они за мене нису права опозиција", сматра политички аналитичар Цвијетин Миливојевић.

„Зоран Живковић сасвим сувисло говори о својој активној кампањи бојкота, у којој оставља до последњег тренутка могућност да се изјасни хоће ли или неће изаћи на изборе, ја верујем да он не би изашао, без обзира што би профитирао на тим изборима“, рекао је Миливојевић.

Миливојевић каже и да је бојкот ствар одлуке и политичке тактике.

„Такозваној конструктивној опозцијии коју чине радикали, ЛДП иде у прилог да опозиција бојкотује и да они онда пређу цензус. Опозиција треба да бојкотује, али прво да видмо шта је права опозиција. То је она опозиција која доводи у питање антиуставно деловање Вучића. А таквих странака је мало. То су оне странке које смеју да кажу да Вучић крши Устав, они који смеју да кажу да је Бриселски споразум антиуставан, па ове таксе, све је то антиуставно.. Па до неких ствари које видимо сваки дан, Вучић се бави надлежностима које нису његове. Он има неких осам надлежноси које су церемонијалне. Он није врховни командант, то је само у ратном стању. Код нас Влада не влада. Није ово председнички систем. Те странке које указују на то су права опозиција. То је део СзС, неке странке из договоар с народом, мени је иницијатива Не давимо Београд довољно релевантна, ту је покрет „1 од 5 милиона“, рекао је Миливојевић.

Миливојевић каже и да се води кампања против лидера странака који заговарају бојкот, а да је негативна кампања сведена на разумну меру према оним странкама које још нису донеле одлуку о бојкоту.

„Сергеј Трифуновић је био омиљен лик на насловницама таблоида, када је рекао да још нису донели одлуку о бојкоту онда га више не видимо на странама хронике, него некад чак и на култури. Води се рат против свих оних који су против изласка на изборе, на којима ће опозиција потурити главу на пањ. Да имате нормалне медије па да исплива ова прича о изборима у Лучанима била би друга ствар“, навео је Миливојевић. Говорећи о састанку представника власти и опозције на Факултету политичких наука, Раша Недељков из организације ЦРТА каже да је потребно да се усвоје промене у подзаконским и законским актима, како би препоруке невладиних организација и ОЕБС-а биле примењене и како би могли да видимо ефекте довољно унапред пре одржавања избора.