Прочитај ми чланак

Мере владе као “100 евра за господина, 100 евра за госпођу”

0

У емисији "Међу нама" политички и медијски аналитичар Бобан Стојановић анализирао је економске мере владе и најаву могућег карантина у трајању од 24 сата.

Најава да че сваки пунолетан грађанин Србије добити по 100 евра изазвла је праву буру у медијима и по друштвеним мрежама, а Стојановић је оцењује као лошу.

“О свим овим мерама можемо да дискутујемо, да ли су добре, да ли су добро усмерене, да ли је принцип прерасподеле добар или не, али та мера је некако убедљиво, макар за мене, најбеспотребнија. Ви ћете да уложите око 680 милиона евра, с обзиром да имамо 6,8 милиона пунолетних грађана у Србији, тако што ћете свима да дате новац. Ја мислим да тих 100 евра апсолутно ншта не значи људима који имају плате преко 1.000 евра, а посебно онима који имају велики број некретнина, велики посао који није погођен у овој ситуацији… Генерално, такав вид прерасподеле јавног новца је, по мени, потпуно неоправдан”, наводи он и додаје да би тај новац могао пре свега да се преусмери људима који немају никаква или имају најнижа примања, онима који ће бити најтеже погођени кизом изазваном коронавирусом, социјалним категоријама, трудницама, особама са више деце…

Он наглашава да, како су ствари постављење, делује као да нам председник даје његов новац, а то је у ствари новац свих нас.

Што се најаве о 24-часовног полицијског часа тиче, он истиче да је сама прича о томе довела до тога да имамо већу концентрацију људи напољу, јер су сви похрлили у продавнице, што може да има само контраефекат.

“Ако погледамо Европу, већи део земаља је дошао до тога да је негде од 7, 8 полицијски час, ако га уоште има, управо да би људима цео дан било доступно да оду до апотеке, продавнице… Мени макар делује да велики део грађана у Србији поштује правила дистанцирања. Наравно, постоји део неодговорних, али мислим да пооштравање ових мера може довести само до контраефекта”, поручује он.