Прочитај ми чланак

Повратак Петра Порошенка: Кандидоваће се на председничким изборима у Украјини

0

Бивши украјински председник је напоменуо да Кијев мора да постигне успех у војним операцијама како би одржао изборе Бивши украјински председник Петро Порошенко изјавио је да намерава да учествује на следећим председничким изборима.

„Ако ме питате да ли планирам да се кандидујем на следећим изборима, да“, казао је Порошнеко у интервјуу за Ал Џазиру, напоменувши да Кијев мора да постигне успех у војним операцијама како би одржао изборе.

Осим тога, Порошенко је додао да намерава да се кандидује за Европски парламент, ако Украјина уђе у Европску унију.

Председнички избори у Украјини требало је да се одрже 31. марта 2024. године, али кампање нема због ванредног стања и опште мобилизације.

Зеленски је раније рекао да сада „није право време за изборе“ и позвао да се оконча то питање.

Крајем новембра прошле године, представници свих партија Врховне раде потписали су изјаву да је немогуће одржавање парламентарних и председничких избора у Украјини, све до окончања сукоба и у року од шест месеци након укидања ванредног стања.

Касније су Порошенко и шеф партије „Баткившчина“ Јулија Тимошенко дошли на идеју о стварању коалиционе владе у којој би учествовали представници опозиционих политичких снага.

По њиховом мишљењу, то би помогло да се спречи криза легитимитета власти изазвана изостанком председничких и парламентарних избора у Украјини због ванредног стања.

Међутим, секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов назвао је тај предлог „неприкладним“.