Прочитај ми чланак

Медлин Олбрајт: У Босни сви цене мој рад

0

Вашингтон — Некадашња америчка државна секретарка Медлин Олбрајт изјавила како се залагала за стварање Хашког трибунала како би се избегла колективна одговорност народа.

Она је синоћ, на представљању своје књиге „Прашко пролеће“ у Вашингтону, рекла да се залагала за стварање Хашког трибунала како би се утврдила индивидуална, а избегла колективна одговорност народа.

Олбтрајтова се током разговора са присутнима дотакла теме Хашког трибунала, нагласивши да се лично залагала за његово стварање, упоредивши га са судом у Нирнбергу 1945. године.

„Желела сам да се дође до индивидуалне одговорности, да не би постојала колективна одговорност. Не може цео народ да се демонизује“, навела је бивша државна секретарка САД.

Она је при том, подсетила на освету коју су Немци у Чехословачкој доживели после рата, као одговор на злочине које су починили нацисти.

„Освета је, нажалост, нешто што је у људској природи, али не сме цео народ да одговара, већ појединци који су криви“, додала је Олбрајт.

Олбрајт у књизи описује живот своје породице у време и после Другог светског рата, а одговарајући на питања публике рекла је да књига говори и о времену када је њен отац био амбасадор Чехословачке у Београду.

„Када је дошло до промене власти у Прагу, он 1948. године на наговор амбасадора САД и Велике Британије у Београду, прихвата захтев нових чешких комунистичких власти да оде за амбасадора у Пакистану, али је то био само пут да одемо у Америку“, испричала је она.

Говорећи о својој политичкој каријери, Олбрајт је рекла да је за њен долазак на чело Стејт департмента заслужна Хилари Клинтон, која је то предложила свом супругу, тадашњем председнику Америке Билу Клинтону.

Олбрајтова „босански“ политичар

Олбрајт је књижевно вече отворила шалом, представивши се публици именом, уз напомену да не знају сви у Америци ко је она.

„Пре неколико дана сам путовала са аеродрома у Чикагу и на контроли ме је срдачно поздравио један службеник, рекавши да је пореклом из Босне и да тамо сви цене мој рад“, рекла је бивша државна секретарка.

„Пошто се створио ред, пришла је жена која је његова шефица и он је казао да сам ја бивша државна секретарка, поменувши Босну при том, а она је одговорила: аха, значи ви сте били политичар у Босни“, испричала је Олбрајт.

 

(Танјуг)