Прочитај ми чланак

МЕДИЈИ: Москви једини савезник остао Додик, зато му верују

0

Београд -- Председник Републике Српске Милорад Додик је човек којем званична Москва највише верује за Западном Балкану, пише лист Данас.

Зато ће он у завршници кампање за изборе у БиХ посетити Русију и састаће се са руским председником Владимиром Путином, преноси лист позивајући се на дипломатске изворе.

Дипломатски извори блиски Русији за тај лист су навели да је Русима једино Додик остао савезник у региону и да није случајно што ће се Путин прво састати са Додиком па тек онда са српским председником Александром Вучићем.

„За разлику од председника Србије, Додик се јасно определио за савезништво са Москвом. Додик не игра на више страна“, наводе дипломате и додају да Вучић преко Додика покушава да се „укрца у руски воз“.

Лист додаје да Београд има добре односе са Москвом, али да су везе Бањалуке са Кремљом тренутно много јаче, што ће и Вучић покушати да искористи у фази када је све неизвесно у вези са решавањем косовског питања.

„Српски званичници, предвођени Вучићем и шефом дипломатије Ивицом Дачићем, разочаране су у Запад због одбијања Немачке и Велике Британије да уваже евентуални договор Београда и Приштине о разграничењу, и не искључује се ни могућност да се Србија у наредним месецима јасно определи за руску страну, а Немци и Британци су скептични према промени граница на Балкану измедју осталог и због страха да ће Додик то искористити да одвоји РС од остатка БиХ“, наводе извори листа Данас.

Данас наводи и да о добрим везама Додика са руским званичницима говори и недавна посета шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова Бањалуци, када је у тај град дошао и шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!