Прочитај ми чланак

МАРКОВИЋ: Косово у УНЕСКО – као кад вуку дате да чува јариће

0

predrag-markovic-650x379

НИШ – Потпредседник Главног одбора Социјалистичке партије Србије и историчар Предраг Марковић оценио је вечерас да ће бити „тешко избећи чланство Косова у Унеско“ и додао да „политичка логика није у исто време историјска и људска правда“.

Та политичка логика, према којој Албанци треба да чувају наше светиње на Косову и Метохији, јер ће их наводно они боље чувати, јесте једна извитоперена политичка логика, једна неправда која се спрема и која може бити избегнута само чудом, рекао је Марковић новинарима у Нишу.

Он је рекао „да ми оправдано стрепимо, јер наше споменике хоће да чувају они који су их уништавали у погрому пре 10 година, „а то је исто као када вуку дате да чува јариће“.

„Уништавање српских споменика на Косову и Метохији показује да то није држава, нити је цивилизовано друштво, нити да постоји елементарна цивилизована свест“, казао је Марковић.

Са становишта западних сила, према Марковићевим речима, пријем Косова у Унеско је један логичан корак после признавања Косова као државе.

„Постоји један логичан проблем. Ако су они признали Косово као државу, како да не признају његов капацитет и да не чувају споменике. Када не би примили Косово у Унеско онда би то значило да тиме поништавају своју улогу у признавању Косова као државе“, додао је он.

Марковић је рекао „да би наша земља могла можда да пријем Косова у Унеско везује за преговоре у Бриселу и да, ако имамо срца и срчаности, ту нешто затежемо или да се тражи нека алтернативна стратегија“.

Говорећи о реалном року за пријем Србије у ЕУ, Марковић је рекао да постоје два рока и да се они везују за буџетске цуклусе ЕУ.

Један рок је 2020. година за који Марковић мисли да смо „мало закаснили“, а други је 2027. година и да је период између 2025. и 2027. реалан рок када Србија може да уђе у ЕУ.

Марковић је у Нишу присуствовао обележавању 25. годишњице од оснивања Градског одбора СПС.

Извор: Танјуг