Прочитај ми чланак

Вукосављевић: Србија не сме да дозволи да Косово постане члан Унеско

0

Бивши министар културе Владан Вукосављевић изјавио је данас да Србија ни по коју цену не би смела да дозволи да Косово постане члан Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу (Унеско).

Вукосављевић је, коментаришући члан 4. француско-немачког споразума у коме се каже да Србија неће спречавати чланство Косова у било којој међународној организацији, рекао агенцији Бета да би улазак Косова у Унеско био поражавајући догађај.

„На Косову и Метохији налази се више од 1.300 споменика културе српског народа, а четири од њих (Високи Дечани, Грачаница, Пећка патријаршија и Богородица Љевишка) припадају светској културној баштини. Сви ти споменици су изложени потпуном уништавању. Уласком тзв. Косова у Унеско, одговорност за заштиту српског култног и историјског наслеђа би прешла на органе лажне државе Косово“, истакао је Вукосављевић.

По његовим речима, Српска православна црква (СПЦ) и држава Србија сада успевају да спроводе мере на заштити и рестаурацији само манастира који су на листи светске културне баштине.

„У случају да очување и заштита српских манастира, цркава и гробаља пређе у руке тзв. државе Косово, наша историја би била препуштена на милост и немилост народу који према српској традицији гаји непријатељство. Косовске институције културе нису кадровски и стручно оспособљене, а не би било ни политичке воље да се српско културно наслеђе сачува“, нагласио је бивши министар.

На питање Бете како би власт у Србији требало да се односи према евентуалном покушају Косова да постане члан Унеско, Вукосављевић је рекао да Србија ни по коју цену не би смела да дозволи да Косово постане члан Унеско.

„Улазак Косова у Унеско би био трагичан и катастрофалан догађај за српску културу и историју, који се мора спречити по сваку цену. Србија мора да предузме све институционалне и ванинституционалне напоре да Косово не постане члан Унеско“, закључио је Владан Вукосављевић.

На листи Унескове светске баштине као културна добра од изузетног значаја за човечанство налази се осам средњевековних српских цркава и манастира и неколико локалитета.

Унеско је 2006. заштитио средњовековне споменике на Косову и Метохији: Пећку патријаршију, манастире Дечани и Грачаницу и цркву Богородице Љевишке у Призрену.

Ова одлука је донета после серије насилних инцидената на Косову 2004. године, када је оштећено око 100 православних црквених храмова.

Србија је на тај начин спречила Косово да ове споменике, који имају велики историјски и духовни значај, евентуално уврсти у сопствену баштину.

Према сету закона Косова, који су 2012. усвојени под притиском међународне заједнице, српски манастири и цркве су власништво Српске православне цркве.

Српске средњовековне споменике на Косову, Пећку патријаршију, манастир Грачаницу и цркву Богородице Љевишке чува косовска полиција, док манастир Дечани чувају војне снаге Кфора.

Министар културе Косова Хајрула Чеку најавио је да ће Косово на јесен 2023. године поднети захтев за чланство у Унеско.

Косово је већ подносило захтев за чланство у Унеску 2015. године, али тада није добило довољно гласова да би прекорачило праг ове организације.