Прочитај ми чланак

ВИШЕ ОД 40 ЗЕМАЉА ЖЕЛИ У БРИКС: Број се повећава сваког месеца

0

ВИШЕ од 40 држава пријављује се за придруживање БРИКС-у, а број заинтересованих повећава се сваког месеца, изјавио је председник Комитета Савета Федерације за међународне послове Григориј Карасин.

Претходно је у оквиру Савета Федерације одржан радни састанак на коме су учествовали председници одбора за међународне послове парламената земаља БРИКС-а.

– Више од 40 држава жели да се придружи БРИКС-у, а број се повећава сваког месеца. То указује да је такав слободан, флексибилан облик интеракције у оквиру БРИКС-а веома привлачан, казао је Карасин.

Према његовим речима, многи чланови удружења сматрају да не треба журити са стварањем неке врсте стриктне повеље за организацију, с обзиром на то колико се Европска унија понаша „контрапродуктивно, па чак и провокативно“.

Говорио је и о основним принципима интеракције између земаља асоцијације, истакнувши да је то јачање реалне мултиполарности и жеље за формирањем праведног светског поретка, узајамно корисне економске сарадње и схватања важности очувања система међународног права.