Прочитај ми чланак

Мали: Градња „Београда на води“ креће за девет месеци, а завршава се за 20 година!

0

beograd-na-vodi-kula-soping-mol-izgradnja-vlada-srbije-1394930896-462677

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је у Кажипрсту да профит од Београда на води треба очекивати за две и по године.

“Најпре да кажем да је издата грађевинска дозвола за почетак радова који крећу у недељу, а јуче је потписан уговор са Старвуд групом о изградњи првог W хотела који ће имати 5+ звездица, изградња ће почети од првог квартала наредне године и то показује да имамо поверење инвеститора“, рекао је Мали.

Иако је најављено да инвестиција износи три и по милијарде евра, у уговору стоји сума од 300 милиона евра.

“Не знам одакле је 300 милиона евра мала цифра, не знам да ли се иједан пројекат у земљи или региону ради са толиким новцем, а то је новац само за прву фазу, односно изградњу 300 хиљада квадратних метара. Укупна инвестиција је 3,5 милијарди евра за два милиона квадрата који ће се градити у наредних 20 година, 300.000 је довољно за прву фазу првог корака и то је инвестиција у кешу какве досад није било у Србији“, додао је Мали.

На констатацију новинарке Б92 да у уговору стоји да 150.000 стиже од инвеститора, а 150 кроз кредит, Мали је одговорио да му такви наводи личе на изјаве из Демократске странке и њеног функционера Балше Божовића.

“150 милиона евра стиже у кешу, 150 милиона такође у кешу кроз позајмицу оснивача за прву фазу. На сваки динар улагања добијате још један за развој БДП и то је важан пројекат за нас јер покреће привреду. Србија улаже 98 хектара неизграђеног земљишта где се налазе стотине објеката који су нелегални, то су страћаре, бараке од којих ни Србија ни Београд нису имали корист“, додао је Мали.

Он је је истакао и да Србија и Београд сада имају “нулу“ и да имају могућност добијања трећине профита од инвестиције од 3,5 милијарди евра.

“Првих 300 милиона је за 300.000 квадрата, чија градња ће кренути за осам до десет месеци, а први профит ће стићи за две и по године од данас. Покушавамо да привучемо инвеститоре, да можемо да инвестирамо, да запослимо људе“, рекао је Мали.

На питање шта мисли о најављеном протесту против изградње Београда на води, рекао је да је Београд слободан град, да је Србија слободна земља и да нема проблем са протестима.

“Београд мора да иде даље, они који протестују су они који су оставили град у дефициту од 20%, ово је ново лице града, ово је Београд који желимо да изградимо“, рекао је Мали показујући илустрацију будућих кула у оквиру Београда на води.

На питање зашто се руши клуб Двориштанце и како то да је администрација ажурна по том питању, а не када се ради о викендицама синова председника Србије, Мали је рекао да су сви изузетно ажурни, да је клуб Двориштанце држала “нелегална особа у нелегалном објекту“, а закључио је речима да је случај викендица Николића “у процедури“.

 

B92