Прочитај ми чланак

МАКЕДОНИЈА пред изборима

0

Више од 1,7 милиона бирача 11. децембра највероватније одлучује о новој парламентарној власти

v

Више од 1,7 милиона бирача 11. децембра највероватније одлучује о новој парламентарној власти

Специјално за “ Политику”

Скопље- Од свих ове године заказаних ванредних парламентарних избора у Македонији, ови, који су предвиђени за 11. децембар су најизвеснији. Претходни су одлагани иако су заказивани на основу Пржинског договора, за чију реализацију су гаранти лидери четири парламентарне партије: македонске ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ, албанске ДУИ и ПДП, уз сведоке, који су им помагали, из дипломатских представништава ЕУ и САД.

Више од 40 партија и НВО учествоваће на изборима, што у коалицијама, што самостално. Око 1.770.000 гласача у Македонији и иностранству својим гласом треба да изабере нову парламентарну власт на фер и демократским изборима или, како се користи нови термин, на кредибилним изборима.Једна од главних аксиома избора код свих који се боре за власт јесте да нико не може да креира власт у Македонији, већ само њени грађани. У том смислу и главни коментатор ТВ Ситела, упутио је поруку грађанима да се угледају на председничке изборе у САД где је народ изабрао председника а не разни „сорошовци”.

И сам коментатор је изнео своје задовољство што је за председника изабран Трамп а не Клинтонова верујући да ће Трамп обуставити даље територијалне поделе на Балкану. Уз америчку председничку поруку стигла је и веома конкретна порука из ЕУ, по други пут условна, да Македонија ако жели у ЕУ и у НАТО, неопходно је да спроведе кредибилне изборе и реформе.

Македонији је ово осма пролазна оцена али до сада Грчка јој је, ради имена, блокирала шест пута улазак у ЕУ.

У међувремену, иако тек 21. новембра почиње званична кампања за ванредне парламентарне кредибилне изборе, борба за власт траје још од самог почетка кризе, тј. од како су завршени последњи редовни парламентарни избори 2014. године.

Криза је иначе своју колминацију доживела објављивањем детаља афере “ прислушкивање”, а да још није разоткривено ко је и по чијем налогу је снимао грађане, као и како је до тих снимака стигао лидер СДСМ који их је обелоданио.

Што се владајуће партије ВМРО-ДПМНЕ тиче, она је углавном остала у потпуном коалиционом саставу формираном још на последњим изборима 2014. Коалицију сачињава 25 партија,међу њима и српска партија коју предводи Иван Стоиљковић. У току кризе су само две,мање партије, напустиле ову коалицију.

Коалиција ВМРО-ДПМНЕ и по анкетама и по наступима делује јединствено и сигурно и води испред свих, на челу са својим лидером Николом Груевским. Основна водиља за кампању је економија, где се обећавају изградње нових фабрика и на хиљаде нових радних места док је политичка мисао, коју перманентно апострофирају сви чланови партије да само грађани имају право да одлучују о својој судбини а не неке амбасаде или странци.