Прочитај ми чланак

Маја Гојковић: Треба нам нови изборни систем

0

maja

Србија би требало да размишља о промени начина избора посланика – поручује председница Народне скупштине Маја Гојковић, одговарајући на питање о „здрављу“ српске демократије након што су нова јата прелетача у последње време променила политичка гнезда.

Прва дама парламента сматра да би увођење директног избора посланика могло да исправи ситуацију у коју смо дошли због народних представника који олако мењају партијске дресове:

– У реду је да промените странку зато што се више не слажете са политиком коју она води. Али, оно што се десило у Војводини, где су посланици преко ноћи прешли у странку Бојана Пајтића, говори да су ту у игри неки други мотиви, а не политичка одлука. Истражни органи морали би коначно да дођу до неких резултата. То мора да буде строго санкционисано да се више никада не би понављало.

* Да ли би решење могло да буде враћање одредбе по којој је странка власник мандата, а не посланик?

– Институт да посланик има слободу одлучивања је добар, али је код нас изокренут. Искоришћен је да би се прекројила воља грађана. Ипак, не мислим да би то требало мењати. Промена начина избора посланика би можда била боље решење.

* Хоће ли реконструкција војвођанске власти, како тврде ДС и њихови савезници, стабилизовати политичке прилике у покрајини?

– Као грађанин Војводине, неко ко тамо живи и ко то гледа са животног аспекта, могу само да оценим да је то – ништа! У Војводини се не дешава ништа осим политичких афера. Реч је о пукој борби Пајтића да политички преживи. 

РЕЋИ ЋУ СВЕ О СОЦИЈАЛИСТИМА

* Да ли би током реконструкције владе СПС могао да отпадне, што траже неки министри и функционери СНС?
– Код нас у странци важе правила демократије, тако да свако има право да слободно изнесе своје мишљење. Своје ћу изнети на Председништву, а у јавност ћу изаћи са оним што се договоримо.

* Мислите ли да ће СНС политичким притисцима, ипак, успети да сруши Пајтићеву владу?

– Није ту реч о политичким притисцима. Ми се бавимо политиком и опозиционим деловањем ћемо успети да издејствујемо промену власти. Као што видите, Савез војвођанских Мађара окренуо је леђа Пајтићевој политици јер то више није политика него трговина.

* Који би министри, по вашем мишљењу, требало да „лете“ из Владе после најављене реконструкције?

– Нисмо о томе разговарали на органима СНС, јер прво премијер треба да добије извештаје министара. Он најбоље зна какав је њихов учинак. Пре тога ће рећи да ли би уопште требало да дође до реконструкције.

* Је ли прихватљива идеја да се Тадићева СДС уведе у Владу?

– Нисмо разговарали о томе.

* Опозиција у парламенту жали се на лош третман. Кажу да дозвољавате владајућој већини да их вређа, док њима ускраћујете право на реч…

– Опозиција се заправо жали на резултате избора, јер су њихово присуство одредили гласови грађана. Зато их има мало, па имају и мало времена за расправу према пословнику који су сами писали док су мислили да ће вечно бити на власти. Што се тиче вођења парламента, о томе могу да суде грађани, а не политичке странке. Имам једнак третман и према власти и према опозицији, а и једни и други се жале што не изричем довољно опомена. Али, ја то не желим. Хоћу да парламент буде упамћен по донетим законима, по реформском процесу у којем смо партнер Влади и по слободи говора.

* Посланици се међусобно вређају и добацују из клупа. Може ли то да се реши, а да се не ограничи њихова слобода говора?

– Шта год да бих ја урадила у том смислу, неко би ме опоменуо и рекао да ограничавам слободу говора. То је питање морала и васпитања и свако то треба да носи у себи. Пристојно понашање се не учи у парламенту, већ пре основне школе. Чујем све и свашта што посланици кажу једни другима, док је микрофон искључен, али заиста не бих да моја улога буде цензорска.

НЕМА РАЗЛОГА ЗА ШТРАЈК АДВОКАТА

* Као некадашњи адвокат, мислите ли да су захтеви ваших бивших колега оправдани?

– Министар је направио велики компромис. Предложио је закон, а онда имао политичку свест да нешто треба да се мења. Изашло се у сусрет захтевима адвоката и не видим зашто би настављали са обуставом рада. Многи адвокати нису богати па да могу себи да дозволе да не раде месецима.

* Штрајкује ли и адвокатска канцеларија „Гојковић“, у којој су чланови ваше породице?

– Морају, иначе би били избачени, суспендовани и кажњени. Не постоји ниједна друга професија у којој комора забрањује члановима да зарађују за живот.

(Вечерње новости)