Прочитај ми чланак

Маја Гојковић понизила Радуловића: “Парламент није Твитер, мораш се уозбиљити”

0

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је да у новом мандату не очекује озбиљније проблеме са опозицијом, коју ће, каже, научити да чита Пословник, а неки посланици ће, приметила је, морати да схвате да парламент није Твитер.

sasa-radulovic2 dosta je bilo– Покрет “Доста је било” прекршио је договор око избора потпредседника. Не знају шта хоће. А у политици мораш да знаш шта хоћеш. Прво нешто тражиш, а онда хоћеш да задивиш сајбер простор. Мораће да се уозбиље, јер ће се у парламенту озбиљно радити, рекла је Гојковић.

Она је додала да су Партибрејкерси једна од њених омиљених рокенрол група, али је Радуловић лоша имитација “партибрејкера”, рекла је Гојковић за “Недељник”.

Радуловић је, према њеним речима, активности у парламенту почео тако што је показао да му је најважније било да исмева запослене у тој институцији, који раде по 20 сати и силазе у кантину да нешто поједу.

– Његов степен схватања учешћа у парламентарном животу је да фотографише јеловник и да међу првима у овом сазиву проба храну. А није знао како се користи Пословник. Парламентарни живот је озбиљан и мора много да се учи, то није Твитер, нагласила је Гојковић.

На питање да ли би, осим лидера СРС-а, проблеме могли да јој праве Радуловић или лидер Двери Бошко Обрадовић, Гојковић је истакла да су они правили проблеме Мићуновићу, али да не очекује ништа озбиљније у смислу проблема ни са њима.

Како каже, убедиће их да прочитају пословник и да схвате да парламент није сајбер простор у коме си сам, па твитујеш по читав дан и онда си задовољан порукама које добијаш.

– Парламент је озбиљна институција у којој се доносе закони и одлуке које одређују живот обичног човека. Ово није место на коме ће се неко инфантилно понашати, ово је место политичког договора, а не да се од свега прави аматерска позоришна представа, рекла је Гојковић.

На питање да ли страхује од озбиљније опструкције опозиције приликом доношења европских закона, она је истакла да од позиције зависи да ли ће успети да “засени” контрааргументима.

– Доста посланика је рекло да су за приближавање Србије ЕУ. Они могу да продају маглу на улицама, на митинзима, друштвеним мрежама, али кад уђу у парламент, и када их гледа и слуша читава Србија, знаће се да ли је неко против евроинтеграција. Нема тајни, и то је чар парламентарног живота, река је Гојковић.

Коментаришући натписе да ће нови сазив парламента бити најгледанији ријалити у земљи, она је истакла да не чита жуту штампу, већ само озбиљне и аналитичке чланке.

Наводећи да се 26 година бави политиком и да приступа озбиљно сваком послу који као политичар обавља, она је истакла да не ужива у систематском понижавању парламента.

– Једино је парламент на потпуном удару одређеног дела јавности и покушаја да се омаловажи. Најотворенији смо према медијима и грађанима, јер нас по цео дан гледају, и овде нема никаквих тајни, а део јавности покушава да сроза демократију на најнижи могући ниво. И зато не волим ни да се шалим на тај начин, јер ми смета што свако себи даје за право да говори све и свашта о парламенту, а што није ни близу истине, рекла је Гојковић.

Она је оценила и да је њен најважнији задатак у овом мандату да буде председница која ће наставити да унапређује рад парламента, као и да ће инсистирати на апсолутној посвећености посланика.