Прочитај ми чланак

Мађарска ће изградити Јужни ток, нећемо да нам снабдевање зависи од Украјине

0

karta_juzni_tok-685x320

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је данас у Београду да је постигао сагласност са предсједником Владе Србије Александром Вучићем да буду настављени радови на гасоводу „Јужни ток“.

Орбан је рекао да Мађарској нико не може да одузме право да брине о сопственој енергетској безбједности.

Он је на заједничкој конференцији за новинаре након састанка са Вучићем рекао да ће Мађарска изградити „Јужни ток“, јер тиме побољшава снабдјевеност грађана енергентима и поручио да они који се противе „Јужном току“ треба да понуде адекватно рјешење.

„Нећемо да дођемо у ситуацију да нам снабдијевање зависи од Украјине. Наша солидарност са Украјином не манифестује се тако да од својих грађана одузмемо енергетску безбједност“, нагласио је Орбан.

Он је рекао да Мађарска не прихвата међународна мишљења која се противе изградњи „Јужног тока“ и одузимају Мађарској право да о томе одлучује.

Премијер Србије Вучић најавио је да ће 7. и 8. јула разговарати са руским предсједником Владимиром Путином и премијером Дмитријем Медведевим о „Јужном току“.

„Наше радне групе раде на припреми уговора и покушаћемо да што више ствари ускладимо са европским правилима“, рекао је Вучић.

Он је нагласио да ће Србија при томе штитити своје интересе.

(Срна)