Прочитај ми чланак

Људе убијају у Нишу, а градоначелница-масонка Сотировски нестала

0

Превише новинарског искуства и присутности у јавности не гарантује да ћете се баш увек оглашавати, а све то зависи од околности. Градоначелница Ниша Драгана Сотировски прави је пример политичара који се, када су прилике такве да је лоше оглашавати се, сакрије и чека да прође ларма.

Због погибије човека и дечака у Нишу које је усмртио деветнаестогодишњак из Београда, возећи црни „Ауди“ огласила се цела Србија, чак је и полиција давала штура објашњења.

Ма случај је отишао чак и дотле да је министар унутрашњих послова Александар Вулин отишао у нишку полицију дан након трагедије и то без медија, а сви ми знамо колико министар воли медије.

Баш због свега тога грађани се питају где је и шта ради градоначелница Ниша коју плаћају сви становници овог града да их представља и ради у њиховом интересу.

Исти ти грађани окупљали су се на протестима у Нишу неколико дана на месту где су пре пет дана страдали 12-годишњак и 48-годишњи мушкарац, а окупљени су блокирали саобраћај на Булевару Медијана у обе траке, након чега су кренули у мирну протестну шетњу до Управе саобраћане полиције. Окупљенима се обратио и начелник Полицијске управе у Нишу Славиша Виријевић, а наредни протест грађани су заказали за следећу суботу од 15 сати.

– Где је и шта ради Савет за безбедност града Ниша? Градоначелница нит збори нит ромори – написала је Јелена Милошевић, чланица Главног одбора Странке слободе и правде.

То су питале Нишлије и данас, где је ГО Двери организовао протест под слоганом „Ниш хоће да дише“ због све веће загађености ваздуха и додатном повећавању претњи по здравље грађана. На почетку, истичући да су не само дивљачка вожња младог „убице из аутомобила“ убиле на тротоару двојицу Нишлија, дете и синдикалног активисту „Слоге“, већ и селективна правда и преблага казнена политика за „дивљачку вожњу“, потпредседница Двери проф. Миленковић Керковић је позвала Нишлије да минутом ћутања одају пошту недужним жртвама небезбедног саобраћаја у Нишу.

Од градоначелнице је затражено да одговоре на питања понуди у директној емисији на једној од субвенционисаних нишких телевизија, уз учешће независних стручњака за животну средину, док је, у супротном, најављен протест испред нишких „заробљених“ медија која се финансирају милионским средствима која плаћају сви грађани Ниша.

Ипак, изгледа да сви они који се питају где је градоначелница траже превише, јер јој овај систем глатко дозвољава да, по потреби, испари.

– Па неће ваљда да раде свој посао – гласи један од коментара на Твитеру.

Руку на срце, тешко је одговорити где се то деде Сотировски, јер су многе њој и онима који су јој слични лако доступне многе дестинације о којима би обични грађани само могли да сањају.

Међутим, оно што се са сигурношћу може потврдити јесте да Сотировски и те како уме да буде присутна у медијима, нарочито кад њој то одговара.

Један од таквих случајева догодио се прошле године када је Сотировски добила признање „Дама године“ на церемонији “Дама и џентлмен године – регион”, одржаној 24. октобра у хотелу “Тонанти” у Врњачкој бањи. На избор добитница признања “Дама године”, како су рекли организатори, не утиче област којом се кандидаткиње баве, већ је важно да, осим успеха, поседују и софистицирано дамско понашање.

Тако је, изгледа да се Сотировски превише заљубила у ово признање, не сматрајући погодним за једну даму да се обраћа грађанима града на чијем је челу, нарочито ако је повод силеџијска вожња и ваздух који боли.

Ипак, било је и неславних момената када је око камере ипак забележило „Даму године“ у клечећем положају на верском обреду.

– Питају се грађани Ниша пред ким клечи градоначелница. Коме служи, јер грађанима сигурно не… Једино пред ким жена може да клекне је дете, док му закопчава јакницу – написала је тада Милошевић.

Тако је одмах након доласка на функцију јавност запањило њено чланство у Темпларима! Сотировски је судећи по фотографијама које су освануле на интернету чланица Сувереног реда витезова Темплара Србије, а члан овог реда је и њен муж који се на фотографијама такође појављује.

Ипак, оно што бар до сада није случај када говоримо о погибији двоје и ваздуху, Сотировски се одмах након овог скандала огласила.

– Претпостављам да људи праве фаму око овога јер не знају шта су и чиме се баве темпларски витезови. Ја сам била њихов члан 2016. године, међутим већ 2017. сам изашла због пословних обавеза у то време. Тада сам била новинарка и једноставно нисам могла да постигнем уједно и ангажовање у „Темпларима“, али и новинарски позив – рекла је Сотировски прошле године.

Како је објаснила, темпларски ред витезова ју је пре четири године позвао да се прикључи њиховом реду.

– Част ми је била што сам могла да помажем људима на овакав начин. Овде не постоје никакве чланарине, давање новца да би неко био члан, како неки причају. Чланови су различити угледни људи, професори, уметници, доктори… – рекла је Сотировски и навелаи да „свакако не треба мешати темпларски ред са неком врстом секте“.

Ипак, остаје отворено питање, због чега онда сада Сотировски не помогне грађанима Ниша тиме што ће изаћи пред њих и показати одговорност?

А неће бити да је због тобожњег напуштања Темплара.