Прочитај ми чланак

Лицемерје Вучићеве „маме“ – Меркел: Дивим се демонстрантима

0

Наравно, Ангела Меркел се диви демонстрантима у Белорусији, али не и милионима Немаца који су устали против њене Корона диктатуре.

Она је рекла да је храброст и одлучност мирних демонстраната задивљујућа.

 

Меркелова се, у недељој видео-поруци, осврнула на Међународни дан демократије, који се слави у уторак, и позвала грађане да сваког дана буду свесни колико је достигнуће демократија.

„Исплати се демократију у Немачкој стално јачати. Чврсто утемељење демократскиг вредности је велика срећа за коју нам многи у свету завиде“, истакла је канцеларка.

Она је оценила да демократија, нажалост, није нешто што се подразумева широм света.

„Ауторитарни системи могу, такође, бити економски успешни, али на рачун елементарних основних права. То није наш европски пут“, истакла је Меркелова.

Такође је казала да многи ограничења услед пандемије корона вируса сматрају оптерећење по демократију и рекла да разуме поједине критичаре.

Нагласила је да свако у Немачкој може да критикује одлуке владе и то изрази на мирним демонстрацијама, подсећајући да је висока вредност правне државе.

„Међутим, широко дискутоване мере су деловале и остају важне”; подвукла је Меркелова, додајући да чињеница да велика већина грађана мере примењује у циљу заштите слабијих представља израз заједништва, на шта је посебно поносна.