Прочитај ми чланак

Летећи циркус Александра Вучића: Повео 20 камера ни за шта

0

Ако сте овог јутра гледајући телевизије са националном фреквенцијом или пратећи већину њуз портала помислили да се председник Александар Вучић на градилиште у Батајници упутио како би, рецимо, саопштио име новог мандатара Владе, или да је открио ко је иза његових леђа извезао оружје у Јерменију и прекршио "џентлменски" уговор са Азербејџанцима или да објави да је тражио смену министра Лончара због скандала са бројем мртвих - преварили сте се.

Повод посете Батајници – планови да се у београдском предграђу изгради модеран мултифункционални здравствени објекат, који ће, осим што ће бити ковид болница, моћи да се користи за разне намене – нема много везе са функцијом председника државе. Ипак, председник је, као и небројено пута до сада догађај искористио да пласира политичке поруке.

Foto: Instagram/Budućnost Srbije

С друге стране, медији су га искористили за нову туру изазивања “опште узбуне”, која је манир владања СНС.

Истина је ово: нити је посета била изненадна (најављена је најкасније синоћ), нити је председник послао нарочито за друштво битне поруке или политичке сигнале. Напротив: рекао је да “не да Лончара”, рекао је да спекулације о Влади нису тачне, рекао је под којим (раније одређеним и уосталом потпуно логичним) условима ће вакцина доћи у Србију, а причао је мало и о 5. октобру.

То је отприлике то.

Како пише Тањуг, Вучић је рекао да је “питао људе у здравству да ли ће Србија бацити новац ако више не буде ковида док не буде изграђена ковид болница у Батајници и да су му рекли да то свакако није бацање новца, пошто је ковид још ту, али и зато што ће то бити мултифункионална болница”.

Вучић је додао и да ће ту бити разних капацитета и много лежајева интензивне неге, као и да ће објекат моћи веома брзо да се прилагоди за сваку потребу у здравству. Председник наводи да су му пренели да ћемо имати у будућности пуно изазова по питању инфективних болести. Министар за здравство Златибор Лончар је рекао да ће ту бити два скенера, ангио сала, дијализа, порођајна сала… Вучић истиче да држава улаже у здравствене капацитете око 170 милиона евра, не рачунајући улагање у клиничке центре, инфективну клинику и ковид болнице.