Прочитај ми чланак

Леон Којен: Бриселу рећи не!

0

Бриселу треба да се каже да је Србија држава као и свака друга, а не недефинисана територија коју Европска унија (ЕУ) може прекрајати како хоће, изјавио је новосадском Дневнику Леон Којен, некадашњи саветник Бориса Тадића, који сматра и да би Србија преговоре о Космету требало да води под окриљем Савета безбедности УН, уместо уз посредништво ЕУ.

Којен је подсетио да је ЕУ недавно одлучила да приступи склапању Споразума о стабилизацији и придруживању с албанским окупаторима на Космету.

Према његовој оцени, ЕУ тражи од Београда да Албанцима у наставку преговора најпре буду предати „кључни привредни ресурси којима Србија још располаже на Косову“.

„Затим би се прешло на укидање свих институција Србије које нормално функционишу на северу Косова, а Београд и Приштина би уједно разменили представнике на равној нози“, објашњава Којен.

Ако би се сви ти захтеви ЕУ остварили, упозорава Којен, Србија би фактички признала независно Косово, па више не би ни имало о чему да се преговара.

„Можда ћемо заиста чути у Скупштини да Србија све то треба да жртвује да би добила од ЕУ неки датум“, додао је Којен, „можда ће такав став на крају и прихватити већина посланика“.

„Ја лично у то не могу да поверујем, јер би то значило жртвовати људе, одрећи се територије и прекршити Устав“, рекао је Којен.

„Бриселу треба да се каже да је Србија држава као и свака друга, а не недефинисана територија коју ЕУ може прекрајати како хоће“, нагласио је Којен.

Ако то не учини власт данас, нека друга власт учиниће то сутра, предвидео је Којен и закључио да у народу има довољно памети и снаге да се супротстави политици која је Србију довела на ивицу економске и политичке пропасти.

 

(Дневник)