Прочитај ми чланак

ЛАЗАНСКИ: Америка сигурно анализира сваки детаљ сусрета Вучића и Путина

0

Посета председника Србије Александра Вучића Русији била је више него успешна, односи две земље су одлични, а САД сада сигурно анализирају сваки детаљ Вучићевог и сусрета председника Русије Владимира Путина, каже војни аналитичар и посланик СНС Мирослав Лазански.

– Сигурно са великом позорношћу анализирају заједничку конференцију за штампу Вучића и Путина, сваки покрет једног и другог председника с обзиром на то да је састав делегације и са српске и са руске стране био на највишем нивоу – рекао је Лазански за РТС.

Лазански је оценио да многи на Западу неће бити одушевљени тиме.

– Многи на Западу такође одлазе у Москву, разговарају, потписују споразуме, и та прича о стриктним санкцијама Русији мислим да није потпуно реална, јер видели смо пре два месеца 28 директора највећих немачких компанија отишло је код Путина на разговор, а нама се ту сугеришу санкције. Према томе, ЕУ уопште није јединствена по питању санкција Руској Федерацији – рекао је он.

Лазански је указао да се сви детаљи разговара не износе одмах у јавност, али да је економски пакет који је договорен веома значајан.

– Тај економски пакет је био врло значајан: проширење нафтних капацитета за Банатски двор, повећање испоруке гаса за Србију од следеће године, што значи да српска привреда иде напред – објаснио је Лазански.

Он сматра да је током сусрета сигурно било речи и о војним споразумима.

– Када је у питању испорука, продаја или донација војних ствари, онда нико неће превише јасно излазити са цифрама – рекао је он, и указао да преговори са Белорусијом око испоруке шест авиона МИГ 29, и испоруке система С300 које Белорусија има, мора добити сагласност Москве с обзиром на то да је Русија произвођач.

– По руском законодавству, оно што они произведу и раније продају некој држави, када та држава продаје трећој држави, Русија мора са тим да се сагласи – објаснио је Лазански.