Прочитај ми чланак

Кузовић: Хитна обустава пројекта на Макишу, власт да не приватизује јавне интересе

0

Професор др Душко Кузовић, испред покрета Ослобођење, истиче да вода у Сави и Дунаву због загађења које је 3. класи, није за пречишћавање за пијаћу воду. Чак и да се направи постројење, повећани трошкови пречишћавања воде из лоших извора неће бити деценијама плаћани из џепова инвеститора на Макишу и садашњих власти, већ кроз рачуне за воду Београђана.

Такође, професор Кузовић истиче да није нова појава да власт сопствене приватне интересе представља као јавне.

„Навикли смо да у медијима се приватни интереси покривају јавним интересом да би се разбио револт грађана. Овај пројекат има све одлике уобичајеног начина прикривања истине. Београдски водовод је у саопштењу за Макиш од дана 27.12.2020. године написао неистину, да пројекат Макиш не угрожава водоснабдевање Београда што овај пројекат потврђује“, каже професор др Душко Кузовић.

„Јарослав Черни је својим печатом и ауторитетом институције, које није изградило садашње руководство, стао у заштиту пројекта Макиш. Овај пројекат је потврда да су тренутни руководиоци ове иституције која је у власништву грађана Србије знали да ће исти да угрози снабдевање воде два милиона Београђана.

Као решење овог проблема професор Душко Кузовић наводи да је што пре потребно да се обустави пројекат на Макишу, да је потребно уклонити све нелегалне објекте саграђене у зони рени бунара, те хитно приступити реконструкцији рени бунара након израде употребљиве техничке документације.
„Земљиште на Макишу треба прогласити земљиштем у зони санитарне заштите, затим га откупити од власника, оградити и ставити под строги надзор као у свим градовима Европе. Такође, потребно је подићи ниво контроле заштите воде на Ади Циганлији, на ниво како се то ради у свету. Такође, а веома битно, потребно је да се обустави јавна набавка за Велико ратно острво и прогласити га за резерват природе, истиче професор др и архитекта Душко Кузовић испред покрета Ослобођење.