Прочитај ми чланак

Кува се у Приштини: Албанци из Прешевске долине примљени код Тачија

0

(Бета)
Хашим Тачи рекао је након дугог састанка с представницима Албанаца из Прешевске долине, на коме су учествовали и шефови окупаторских безбедносних и обавештајних служби. да се проблем споменика у Прешеву може решити једино дијалогом.

Приштински медији раније су навели да ће састанак бити одржан сутра, а као разлог наведана је ситуација у Прешевској долини након најава да ће институције Србије уклонити споменик бившим терористима Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе у центру Прешева.

Тема састанка Тачија и Албанаца с југа централне Србије била је ситуација у Прешевској долини након најава да ће институције Србије уклонити споменик бившим терористима Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе у центру Прешева.

„Демократске државе имају суштински задатак да се брину о очувању културног и историјског наслеђа свих заједница. Такав демократски стандард треба да се поштује и од стране Србије, како се у потпуности поштује на Космету“, рекао је цинично Тачи, а саопштено је из његовог кабинета.

Током разговора Тачи је представнике Албанаца из Прешевске долине упознао са процесом дијалога о нормализацији односа између Приштине и Београда, додаје се у саопштењу.

„Нормализација односа између нас и Србије је у интересу два народа. То ће омогућити боље третирање српске заједнице на Косометуу, односно албанске заједнице која живи у Прешевској долини“, казао је Тачи.

На састанку са Тачијем су председник општине Прешево Рагми Мустафа, посланик Скупштине Србије и председник Партије за демократско деловање Риза Хаљими, председник Демократског народног покрета и бивши политчки вођа ОВПБМ Јануз Мусли, председник општине Бујановац Нагип Арифи и други.

Београд сматра ОВПМБ терористичком организацијом и тражи да се склони споменик подигнут у новембру у центру Прешева, код зграде општине.

Премијер Ивица Дачић је изјавио да је Министарство правде Србије послало захтев локалним властима у Прешеву да уклоне споменик борцима ОВПБМ.

Подршку Дачићу и Влади Србије вечерас је упутило Удружење бораца рата од 1990-99. године из Прокупља, које је за сутра најавило митинг.

Оснивач тог удружења Ратко Зечевић је нагласио да о уклањању тог споменика не сме бити страначког усаглашавања и да мора бити уклоњен до сутра у поноћ, како је наложила Влада Србије и премијер Дачић.

Бивши политички представник ОВК Адем Демаћи изјавио је раније данас да Албанци из Прешевске долине треба да покажу да су спремни за рат и да оставе по страни све неспоразуме.

Албанска национална армија објавила је у међувремену „убрзану мобилизацију“ због „српске претње да ће одвојити део Косова и претњи за насилно уклањање споменика у Прешеву“.