Прочитај ми чланак

КУРТИ: Нећемо Заједницу српских општина јер би она претворила Косово у другу Босну

0

„МОГУЋЕ ЈЕ ДА ДАНАШЊИ АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ ИЗ БРИСЕЛА ИЗГЛЕДА ДРУКЧИЈЕ, АЛИ НЕ И ИЗ ПРИШТИНЕ“

ПРЕДСЕДНИК Покрета Самоопредељење Аљбин Курти изјавио да ће, ако буде премијер Косова, предложити формирање парламентарне комисије која ће испитати Бриселски споразум Приштине и Београда.

Аљбин Курти – најавио буран период на Косову и Метохији (Фото: youtube.com/printscreen)

„Ми намеравамо најпре да образујемо истражну парламентарну комисију која ће испитати основу, поступак, процесе, оквир на којима су засновани бриселски споразуми чија примена ионако, у највећој мери, није успела. Сматрам да Влада Косова има потребу да, пре свега, отвори дијалог са Бриселом о дијалогу са другим земљама Балкана, укључивши ту и Србију, дакле ,дијалог о дијалогу’ са ЕУ“, рекао је Курти за најновији број недељника „Врањске“ који ће бити у продаји у четвртак.

Говорећи о дијалогу Косова и Србије, Курти је рекао да је потребан унутрашњи дијалог у обе земље и да он није против помирења.

„Овај дијалог ствара утисак нормализације односа, али у суштини само продубљује антагонизме, сегрегацију и етничке поделе“, казао је Курти чији је покрет, по многим оценама, истински победник ванредних парламентарних избора на Косову.

Он је додао да Самоопредељење у принципу није против дијалога, него против дијалога који Косово претвара у тему, а Србија одређује агенду.

„Самоопредељење предлаже једну врсту социјалног, отвореног и демократског дијалога са мањинама, укључивши и косовске Србе. За нас предност ће имати дијалог са Србима са Косова“, казао је Курти.

Додао је да покрет има план за северне општине на Косову и за Србе са Косова који предвиђа комбиноване економске и социјалне мере, као и да не верује да је интеграција Срба могућа без економског развоја Косова и образовања.

„Кад бисмо имали фабрике где би Албанаци, Срби, Роми радили заједно, комуницирали, зарађивали плату, то би био прави начин за заједнички живот. Има Срба који признају независну Републику Косово и јавно, а још више их то признају приватно. Београд не дозвољава Србима са Косова да представљају себе“, рекао је Курти.

Објашњавајући зашто је против формирања Заједнице српских општина на северу Косова, он је казао да би њеним формирањем наступила федерализација Косова, подела на „косовски“ и српски ентитет, при чему Србија не признаје Републику Косово као суверену државу.

„Тиме ће се доћи до дефункционализације Косова и претвориће га у другу Босну. Србија је некада сматрала да је Косово њено унутрашње питање. Данас је Србија постала унутрашње питање Косова. Оно што Србији није брзо пошло за руком у рату, сад споро покушава да оствари у миру“, казао је Курти.

Упитан да ли ће разговарати са председником Србије Александром Вучићем, Курти је рекао да га Вучић враћа у студентске дане, када је организовао протесте против режима Слободана Милошевића, а он био његов министар за информације, те одржавао конференције за новинаре испред хотела „Гранд“ у Приштини где је била смештена Арканова паравојска.

„Могуће је да из Брисела он изгледа другачије, али не и из Приштине. Вучић и Дачић су наслеђе Милошевића и Шешеља. Не видим никакву разлику у њиховим циљевима. Видим само разлику у стратегији и методу, јер су околности различите“, рекао је Курти.

Према његовим речима, Вучић не мари за Србе, он мисли само о својој власти.

„Србија се није суочила са својом прошлошћу, не зна где њене границе почињу, постаје аутократско друштво. Дугорочни мир и стабилност на Балкану зависи и од промена које треба да настану у Србији, али то се и даље не дешава“, рекао је Курти.