Прочитај ми чланак

КУПЕР: Ако се Београд и Приштина договоре о граници, у чему је проблем?

0

Некадашњи посредник у дијалогу Приштине и Београда Роберт Купер изјавио је да би "исход референдума у Македонији могао да буде позитиван сигнал за косовску и српску страну

Некадашњи посредник у дијалогу Приштине и Београда Роберт Купер изјавио је да би „исход референдума у Македонији могао да буде позитиван сигнал за косовску и српску страну, у тренутку када је бриселски дијалог у кризи“ и да питање промене граница треба саме да реше две стране.

У разговору за „Радио Слободна Европа“ (РСЕ), Купер је оценио да је „без обзира на ниску излазност, валидан резултат референдума у Македонији, који је требало да створи услове за промену имена државе у складу са ранијим договором који су постигли Атина и Скопље“.

„Надам се да ће сами Македонци решити овај проблем који су њихова земља и Грчка имале јако дуго. Ако реше тај проблем, сви треба да будемо задовољни и сви на Балкану то треба да поздраве као веома позитиван сигнал за читав регион. А био бих још срећнији ако би Србија и Косово свој проблем решили заједно. Најбоље решење је да људи у вашем региону не чине оно што им кажу из ЕУ или НАТО или било одакле, него да сами, заједно, нађу решење за своје проблеме“, навео је Купер.

На питање какав му је став по питању промене става САД, конкретније Џона Болтона, саветника за националну безбедност америчког председника Доналда Трумпа, да промена граница није искључена ако се Приштина и Београд о томе договоре, Купер је узвратио контрапитањем.

„Па, ако се две стране договоре, у чему је онда проблем? Ако се договоре, онда то значи да сарађују, да заједно решавају проблем. Уколико тај њихов договор укључује и признање Косова, што мислим да је од виталне важности, онда ће обе стране моћи да се врате озбиљном послу вођења сопствених држава“, оценио је Купер.

Он је додао да „ту има много детаља које треба решити, на пример, које тачно територије су у питању, како ћете повући границу, како ћете у то укључити грађане, које друге мере ћете предузети да обезбедите сигурност мањина итд“.

„Дакле, ја мислим да је то веома компликован проблем, да до таквог договора неће бити лако доћи и да ће бити потребно много времена за тако нешто. А што се тиче става господина Болтона, мислим да ако земље региона могу саме да испреговарају, да дођу до решења проблема – сматрам да је то оно што смо у Европи одувек и желели“, рекао је Купер.

На констатацију РСЕ да на другој страни немачка канцеларка Ангела Меркел одбија промену границе између Косова и Србије, због страха да би то могло оживети етнички сепаратизам у суседним земљама – Македонији и Босни и Херцеговини – и гурнути регион у конфликт, Купер је казао да „најпре треба видети шта ће Приштина и Београд предложити“.

„Хоћу да кажем да ја и не знам тачно о чему ми уопште разговарамо, пошто још ниједног предлога нема. Али, ако би којим случајем лидери Босне отишли до западних влада и рекли – знате шта, ми смо постигли споразум, сви се слажемо о следећем, небитно је шта је то – мислим да би сви на Западу били одушевљени. Ако се, дакле, сви домаћи актери сагласе о нечему, ако се људи на локалу сложе, у чему је онда проблем?“, навео је Купер.

Некадашњи посредник у дијалогу Приштине и Београда рекао је да је „очигледно да проблем на северу Косова постоји у овом тренутку“.

„Проблем који је јединствен, ја бар не знам да на неком другом месту постоји сличан, можда, додуше, постоји у Прешевској долини. Како год, моја поента је следећа: свака од земаља у региону има своје сопствене проблеме, многе од њих са суседима. Онда се појаве неки актери који желе да проблем који имају са суседом реше, и то у сарадњи са њим – мени је онда заиста изненађујуће да људи тако нешто не желе да поздраве. Додуше, решење још увек нису пронашли, тако да не знамо да ли оно може да се спроведе, али, бар причају једни са другима и покушавају да дођу до решења. Мени се то чини позитивним“, рекао је Купер.

Он је оценио да „проблем (промене граница) треба да реше Србија и Косово“.

„Немојмо да то сад претварамо у нови проблем између Немачке и Сједињених Држава. Оно што треба да учинимо, по мом суду, јесте да пустимо да лидери Србије и Косова наставе своје преговоре, консултујући притом кога год желе, укључујући, свакако, и немачку владу и америчку администрацију и високу представницу ЕУ, а онда да видимо са каквим резултатима ће изаћи пред нас. Дакле, прерано је да сада заузимамо било какве позиције“, казао је Купер.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!