Прочитај ми чланак

КРАЂА ИЗБОРА већ почела: Поплава позива за изборе „фантомским станарима“ (ФОТО)

0

Странка слободе и правде позвала је све станаре и управнике стамбених јединица да пријаве фантомске станаре и провере да ли је дошло до кривичног дела злоупотребе у сусрет изборима. За то време грађани масовно објављују гомиле позива за гласање људима које нису раније виђали, а позиви су стизали и њиховим преминулима. Опозиција упозорава да су размере ових "неправилности" - узнемирујуће.

„Пред сваке изборе се дешавају сличне ствари. Међутим, оно што је невероватно је то да је овог пута заиста масовно и да је све више тих новопријављених гласача. Све то показује да је ова власт у паници и да су свесни да у Београду више немају шанси“, наводи Мила Поповић и подсећа да је ССП још пре више од месец дана приказала снимке грађана који долазе из Републике Српске како би се пријавили у Београду, да би на предстојећим изборима остварили гласачко право.

Члан коалиције „Морамо“, Добрица Веселиновић наводи да је број пријава који су добили од грађана – узнемирујућ.“Сматрамо да је све што се дешава алармантно и да је изборни процес доведен у питање. Оволики број пријава је индикативан. Наш правни тим је у приправности и тренутно утврђујемо све околности, након чега ћемо јавност обавестити о даљим корацима“, каже Веселиновић. Испред Странке слободе и правде подвлаче да постоји ризик да се „увозе“ уцењени грађани у Београд да би гласали за СНС на предстојећим изборима, у Србији или дијаспори.

У међувремену, српски кутак Твитера је затрпан невероватним сведочанствима, која потврђују само једно – изборна крађа је већ у току.

„Данас сам сазнао да у нашем стану, поред мачке Флекаве, Љиље и мене, живи још једна особа, која је добила позив за гласање“, навео је једна од корисника твитера.

Грађани су неретко затицали пуне поштанске сандучиће позива за гласање.

Станари Крунске улице на Врачару пронашли су седам позива за гласање људима које не познају.

Како против крађе?

Постоји и начин како и ви можете учествовати у борби против ове врсте изборних неправилности. На сајту Странке слободе и правде можете преузети два формулара, један за пријаву власника станова и други за пријаву управника стамбених јединица.

У формулар је неопходно унети личне податке, адресу и разлог обраћања, а затим и пописати лица која пријављујете. Као доказ се прилаже извод из катастра и отшампана страна са електронског катастра са данашњим датумом.

Затим, дописе о одјави наведених лица прослеђујете локалним полицијским станицама и општинама, са молбом да провере да ли је дошло до кривичног дела због такве пријаве. Из ове странке поручују да су поледњих дана добијали позиве од узнемирених грађана да њихове адресе стижу гласачки листићи на имена лица која никада нису живела код њих у згради или у њиховим кућама.