Прочитај ми чланак

Кључан предлог опозиције: Ко промени пребивалиште 12 месеци не мења место гласања

0

Опозиција окупљена око коалиције "Србија против насиља" послала је предлоге председници парламента Ани Брнабић везане за препоруке ОДИХР-а и између осталог затражила да уколико гласачи/бирачи промене пребивалиште у наредних 12 месеци, након тога треба да остану уписани у бирачком списку на месту на ком су живели пре промене пребивалишта. Тиме би се спречила ситуација да фантомски бирачи пред изборе промене пребивалиште и гласају у граду у којем властима недостаје подршка за победу.

У тачки 4 предлога који је достављен председници парламента Ани Брнабић, опозиција је затражила да се у што краћем року усвоји формира нужан законски оквир за формирање Комисије која би пратила ревизију и контролу бирачког списка.

У складу са тим, опозиција је навела да је неопходно изменити законе тако да се промене у евиденцији пребивалишта евидентирају у Јединственом бирачком списку након 12 месеци након промене пребивалишта.

Тиме би се утицало на решавање проблема фантомских бирача непосредно пред изборе, што је опозиција претходно означила као један од кључних проблема везан за нерегуларне изборе.

Опозиција је затражила да се обуставе изборне радње до којих је дошло расписивањем избора 3. априла, да се припреме неопходне измене прописа у циљу спровођења препорука ОДИХР и да се договори јединствен термин одржавања београдских избора. Опозиција предлаже и да се у што краћем року изради нужан законски основ за формирање комисије која би пратила бирачки списак.

Подсетимо, председница парламента Ана Брнабић изјавила је у четвртак, после трећег састанка власти и дела опозиције о препорукама ОДИХР-а у вези са изборним условима, да „опозиција има рок до данас у 12 сати да доставе предлоге.

„До сутра (петак) у 12х да ми доставе предлог како даље да радимо на примени и препорукама ОДИХР-а да се не бисмо више играли мачке и миша. Усвојићу сваки њихов предлог, како радити даље“, казала је Брнабић у обраћању медијима.