Прочитај ми чланак

На адреси Свратишта за децу до 15 година пријављена 93 гласача?!

0

Претрагом базе података о гласачима уписаним у бирачки списак за прошлогодишње локалне изборе у Београду редакција Н1 дошла је до податка да су на адреси Крфска 7а на Звездари, на којој се од 2008. године налази Свратиште за децу од пет до 15 година, пријављена 93 бирача.

У Свратишту за децу нису могли да сакрију изненађење сазнањем које су с њима подељени, наводећи да нису имали никакве информације о томе да је у простору чији су једини корисници пријављено скоро стотину бирача.

– Заиста сте нас затекли том информацијом, не можемо да верујемо да је неко пријавио толики број људи на адреси Свратишта у којем бораве деца старости од пет до 15 година. Нико нас о томе није обавестио, нити затражио нашу сагласност. Простор од стотинак квадрата користимо више од 15 година и никада нам није стигла пошта за нека непозната лица. Затражићемо објашњење од надлежних – рекли су за Н1 у Свратишту за децу.

Иначе, Свратиште за децу је лиценцирана услуга, препозната Законом о социјалној заштити, која за циљ има унапређење квалитета живота деце која живе или раде на улици, а корисници услуге Свратишта су деца узраста од пет до 15 година.

Објашњење за податак до ког су новинари Н1 дошли, затражили су од Градског центра за социјални рад, ком су, како се наводи, послали упит 22. марта, а затим га 1. априла поновили. Надлежне у тој установи замолили су да одговоре на питање како је дошло до тога да су 93 бирача пријављена на адреси Свратишта за децу до 15 година старости. Одговор на то питање, наводе, нису добили до момента објављивања текста.

Из Центра за социјални рад у Београду нису одговорили ни на питање ко су лица која су уписана у бирачки списак на адресама општинских одељења тог центра. Нису добили ни одговор на питање како је решено бирачко право за особе у ситуацији бескућништва, под претпоставком да један број тих људи има пребивалиште у установама социјалне заштите, пише Н1.

Правни основ за пријаву пребивалишта лица у ситуацији бескућништва постоји у члану 11. Закона о пребивалишту и боравишту грађана, којим је прописано да грађанин може пријавити пребивалиште по основу права својине на стану, уговора о закупу стана или другом правном основу.

Уколико грађанин не може да пријави пребивалиште по неком од тих основа, надлежни орган му решењем утврђује пребивалиште, између осталог, на адреси установе у којој је трајно смештен или центра за социјални рад на чијем подручју се налази, уз пријаву грађанина тој установи, односно центру да ће његова адреса бити на адреси установе, односно центра.

Према подацима из базе података о гласачима уписаним у бирачки списак за београдске изборе у децембру прошле године, на адресама на којима се налазе општинска одељења Центра за социјални рад у Београду пријављен је укупно 1.151 бирач.

Тако су, између осталог, на адреси Центра за социјални рад Чукарица у Михајла Валтровића 36а уписана 284 бирача, на Палилули (Цвијићева 110) је пријављено 215 гласача, док је у земунском огранку те установе (Александра Дубчека 2) уписано 99, уз још 165 на адреси на којој се у тој општини налази Саветовалиште (Прве пруге 7). У осталим општинским центрима за социјални рад пријављено је још око 300 бирача.

Подсетимо, након децембарских избора откривени су бројни примери пријављивања гласача у објектима који нису стамбени, као што су телефонска централа на аутопуту Београд-Загреб (13 бирача), затим недовршена и непријављена зграда у Данијеловој 29 (129 бирача), клиника у Доктора Суботића где је уписано више од 100 бирача, док је на адреси Јавног-комуналног предузећа Водовод и канализација пријављено 211 гласача.