Прочитај ми чланак

Коштала нас папрено: Изборна кампања најскупља у последњих 18 година

0

Транспарентност Србије (ТС) оценила је на основу свог мониторинга да је ова предизборна кампања била најскупља од 2004. године и да је потрошено нешто више пара него 2012. године.

Како је рекао програмски директор ТС Немања Ненадић, кампања ће грађане Србије коштати 15,7 милиона евра из буџета и то, како је рекао, „издашно финансирање“ за последицу ће имати веће трошкове, као и то да ће учесници мање користити друге изворе финансирања.

Ненадић је објаснио да је нови закон о финансирању политичких активности ишао на руку онима који су имали кандидате за парламент, али не и председничког кандидата, те ће они добити више пара него да је остао стари закон.

Када је реч о улагању у телевизијско оглашавање, укупна вредност кампање према подацима ТС достигла је скоро седам милиона евра, не укључујући локалне медије.

„Улагање Српске напредне странке у ТВ оглашавање је идентично проценту подршке председничком кандидату, око 60 одсто. СПС је друга по улагањима, са 15 одсто, што је можда имало утицај на неочекивано добар резултат“, рекао је Ненадић.

Додао је да се то не може рећи за радикале који су носили чак десетину трошкова укупне телевизијске кампање, а нису прешли цензус.

ТС је саопштила да је највећи део средстава за оглашавање добила телевизија Пинк, око 2,6 милиона евра, па РТС са 1,8 и Хепи са 1,2 милиона евра.

Иначе, извештај о прелиминарним трошковима кампање обавеза је према новом закону и странке су је углавном испуниле.

Ипак, извештаји су предати тек пред изборну тишину, па их зато, како је речено, ТС анализира тек сада.

Правни саветник ТС Роберт Сепи рекао је да је та организација до сада поднела четири пријаве о неправилностима Агенцији за спречавање корупције, а да се „Агенција потрудила да ни на један не одговори“, односно да процени да не постоји одговорност СНС-а или актуелних министара.