Прочитај ми чланак

„Ко не гласа како треба, тај добија премештај“: Предизборна кампања и у затворима

0

У затворима у Србији је такође предизборна кампања, где владајућа странка уценама, претњама и обећањима купује гласове осуђеника, тврди један од њих (име познато редакцији), који је решио да проговори и раскринка систем робијашких капиларних гласова, док, са друге стране, из Управе затвора све негирају.

Саговорник портала Нова.рс, који служи вишегодишњу казну за озбиљно кривично дело у Казнено-поправном заводу (КПЗ) у Панчеву, за себе не тврди да је невин или да га је „полиција наместила“, већ напротив. Признаје да је радио то за шта је осуђен, да је то радио због пара и да је знао шта је у питању. Због његове безбедности редакција портала Нова.рс не може да открије његов идентитет, иако се представио.

„Већи део казне сам одслужио, а оно што ми је остало ћу одробијати, али поштено. Нећу да гласам за Вучићеву странку, а овде су притисци већ одавно почели. Нико из Управе или васпитача неће отворено то рећи, али су већ ангажовали виђеније затворенике да нам пошаљу поруку за кога морамо да гласамо. Исто је било и за прошле изборе. Треба да знате да је затвор у Панчеву нов и да је смештај добар. Али, ко не гласа како треба, тај добија премештај у неки други затвор где су услови много гори. Знам за најмање један случај да је затвореник пребачен у други, гори затвор зато што није послушао за кога да гласа. Све се то завршава пре самог гласања. Ја сам и током прошлих избора био у затвору и знам како се овде гласа. Идемо један по један, у пратњи неколико стражара, а у комисију су биле неке жене“, објашњава саговорник портала Нова.

Притисци око гласања су само један од проблема са којим се суочавају затвореници у КПЗ Панчево, који важи за један од бољих „смештаја“.

„Овде све може да се купи, од дроге до повлашћеног статуса „слободњака“. Једини су стражари сиротиња која ради за малу плату. Возни парк испред затвора вреди милион евра. Одакле људима из управе новац за нове „мерцедесе“? Неки осуђеници већ после неколико месеци добијају статус „слободњака“, имају викенде код куће, добијају годишњи одмор. Знам за случај човека који је осуђен због шверца дроге и то веће количине, а врло брзо је добио све повластице јер једна васпитачица за затворенике често борави у његовим апартманима на једној планини“, огорчен је овај затвореник.

Овај затвореник ради на производњи ПВЦ столарије за компанију „Данито“ Д.О.О. из Панчева. Сам рад није споран, али по његовим речима, услови су тешки а плата никаква.

„Имамо само једну паузу од 10.30 до 11, а остало време радимо. Терају нас да радимо што више. Чуо сам да фирма затвору плаћа 44.000 динара по раднику, а ми добијамо само по 10.000 динара. Где завршава остатак новца?“, пита се овај осуђеник.

Управа за извршење кривичних санкција одговорила је на питања Нова.рс која се тичу гласања, оштро демантовајући наводе осуђеника.

„Тврдње о злоупотреби осуђеника током њиховог радног ангажовања и гласања на изборима је за сваку осуду, не само из угла закона који регулишу права лица лишених слободе, него и због принципа људскости који може да трпи пред манипулацијама ове врсте“, тврде из завода, наводећи да Казнено-поправни завод у Панчеву поступа у потпуности у складу са законом приликом радног ангажовања осуђених лица сагласно програму поступања Службе за третман којим се као примарни индивидуални циљ радног ангажовања одређује стицање радних навика и обука на одређеним пословима.

„Завод у Панчеву поступа, такође, у складу са законом кад је у питању исплата новчане накнаде за рад свим радно ангажованим осуђеним лицима, а не само оним који су ангажовани за рад у поменутом погону са ПВЦ столаријом. Наиме, уговором између КПЗ у Панчеву и ове фирме је дефинисано да „Данито д.о.о. Панчево“ исплаћује заводу минималну цену рада прописану од стране Владе Републике Србије за 2023. годину у вредности од 230,00 динара по радном сату“ објашњавају из Управе.

„Оно на шта Закон о извршењу кривичних санкција обавезује завод јесте да осуђеним лицима исплати накнаду за рад сваком радно ангажованом осуђеном лицу и то најмање 20 одсто од најниже цене рада у Републици Србији. КПЗ у Панчеву управо то и ради и у складу са законом свим осуђеним лицима исплаћује новчану надокнаду за њихово радно ангажовање. То је лако проверљива и документована информација“, тврде из Управе за извршење кривичних санкција, наводећи да се остатак новца преусмерава за унапређење услова у којима су смештена осуђена и притворена лица.
Казнено поправна установа Фото: Зоран Лончаревић

Што се тиче гласања у затвори у Србији, из Управе кажу да није тачно да има лобирања.

„У вези са наводима да се на осуђена лица у казнено-поправним установама врши притисак да гласају за Српску напредну странку, изражавамо жаљење што било ко измишља овакву врсту лажи која уноси узнемиреност код осуђених и притворених лица. Оно што је истина, јесте да је изборни процес и претходних година организован у казнено- поправним установама у складу са законом. Током самог гласања су присутни чланови бирачког одбора у коме свака политичка партија може да делегира свог представника као и на било ком другом бирачком месту у Републици Србији. Значи, казнено-поправна установа представља бирачко место, као и било које друго бирачко место на којем грађанке и грађани Републике Србије гласају. Спискове са именима оних који имају право гласа утврђују изборне комисије, баш као у случају било ког другог бирачког места било где у земљи, и тај посао није у надлежности Управе за извршење кривичних санкција. Дакле, изборни процес у казнено-поправним установама је организован као на било ком другом бирачком месту у Србији“, тврде у одговору.

Плаћања на основу фактура које затвор испостави

Портал Нова.рс покушао је да ступи у контакт са фирмом „Данито Д.О. О.“, за коју раде осуђеници.

„Данито“ Д.О.О. је као друштвено одговорна комапанија 2018. год. на препоруку Привредне коморе Србије учествовала на конкурсу који је тада расписан за сарадњу са КПЗ-ом Панчево и том приликом предала детаљан бизнис план и програм о ресоцијализацији на основу кога је изабрана за такав вид сарадње. Практично од тада тј. 2018. године та сарадња траје. Плаћања која „Данито“ Д.О.О. врши према КПЗ-у су на основу фактура које нам та установа испоставља (на основу потписаног уговора 2018 год.) и то је практично једина информација којом ми располажемо тј. колико су конкретно затвореници/радници плаћени никада нисмо сазнали нити је то предмет нашег интересовања“ наводи се у одговору компаније.