Прочитај ми чланак

КОСМЕТ: Срби разједињени на Тачијевим изборима

0

kosovo

Удружена српска листа, која још припрема кандидатуру за косметске опште изборе 8. јуна, неће бити једина српска опција у јуришу на десет загарантованих мандата.

Листу је, наиме, већ предала коалиција „Српске косовско-метохијске странке“ и „Савеза независних социјалдемократа“, а није искључено да ће закључно са сутрашњим даном, када истиче рок за пријаву, на врата Централне изборне комисије покуцати још кандидата.

Сразмерно снази коју покажу 8. јуна, они ће међу собом разделити 10 гарантованих места, а листе које пређу цензус (око 35.000 гласова) моћи ће да уберу и додатне мандате.

На прошлим изборима, рецимо, СЛС је освојила 15.000 гласова и припало јој је 8 мандата, док је СДС КиМ са хиљаду гласова имао право на једног представника. По овој математици, и у будући сазив парламента могли би ући српски представници различитих политичких опција. Уколико тако буде, нова шанса за српско јединство биће формирање једног посланичког клуба.

Председник ГИ „Српска“ Владета Костић каже за наш лист да ће они бити отворени за такву сарадњу:

– Могућ је јединствени посланички клуб са осталим мањинама. Као највећа мањинска заједница, покренућемо такву иницијативу.

Иначе, да би расељени гласали поштом, они се могу регистровати у свим општинским повереништвима за избеглице и миграције до 18. маја. Ако имају косовска документа, они треба да понесу личну карту или њену копију, а они који их немају – српску личну карту, расељеничку документацију, као и што више „папира“ који доказују пребивалиште на територији КиМ од 1998. године. 

БИТКА ЗА ОПШТИНУ ГОРА

Драган Јаблановић, који је и члан тима за успостављање Заједнице српских општина најавио је да ће један од главних задатака ЗСО бити захтев да се формира још једна општина са српском већином: Гора. Њу би чинили Прилужје, делови Косова Поља и Вучитрна.

БАН КИ МУН: ШТО ПРЕ ФОРМИРАЊЕ ЗСО

Генерални секретар УН Бан Ки Мун констатовао је, у најновијем извештају о ситуацији на КиМ, да има још изазова у имплементацији појединих одредби Бриселског споразума, али да они не треба да засене изузетан напредак у дијалогу Београда и Приштине. Он је позвао да се што пре формира ЗСО.

ГРАЂАНСКА ИНИЦИЈАТИВА „СДП“ СТАВЉА ИМЕ ЛИДЕРА НА ЛИСТИЋ

ИВАНОВИЋ КАНДИДАТ ИЗ ЗАТВОРА

Упркос продужењу притвора, у којем ће највероватније остати до 27. јуна, чланови ГИ „СДП“ не одричу се помоћи свог лидера Оливера Ивановића. Његов заменик у странци Ксенија Божовић изјавила је за „Новости“ да ће предложити да на српској листи за предстојеће изборе ову партију предводи Ивановић.

Њему је крајем прошлог месеца, одлуком Основног суда у Косовској Митровици, а на захтев Канцеларије Специјалног тужилаштва Косова продужен притвор за још 60 дана. Недавно је одбијена жалба адвокатског тима на овакву одлуку, а суд није уважио ни жељу више од 15.000 житеља северног Космета који су својим потписима затражили слободу за Ивановића.

Његов бранилац Небојша Влајић каже за „Новости“ да су правни лекови исцрпљени, али да ће данас поднети Врховном суду Косова „захтев за заштиту законитости“.

Ивановић је ухапшен 27. јануара када се јавио на информативини разговор у станицу Еулекс полиције и одведен у Приштину где му је одређен једномесечни притвор. Након седмодневног штрајка глађу пребачен је у притворску јединицу у северни део Косовске Митровице, а на терет му се стављају ратни злочини из 1999. и тешко убиство из фебруара 2000.

(Вечерње новости)