Прочитај ми чланак

КОНАЧНО И ОД ЊИХ НЕШТО ПАМЕТНО: Хрватски министар -блокираћемо улазак Србије у ЕУ

0

4ab01112f49ed0253645161511aa4d28

Хрватска од свих земаља кандидата за чланство у Европској унији, па тако и Србије, очекује да испуне све критеријуме, које је и Загреб морао да испуни, поручили су данас хрватски премијер Тихомир Орешковић и председница Колинда Грабар-Китаровић.

Премијер, председница и председник Сабора Жељко Рајнер одговарали су данас, на маргинама церемоније обележавања Дана борбе против рака дојке, на питања новинара хоће ли Хрватска и формално блокирати Србију у приступним преговорима са ЕУ у поглављу 23 које се тиче правосуђа и основних права, преноси Хина.

„Ако сви знамо шта је Хрватска прошла и које је критеријуме требало да испунимо, ми само тражимо да свака земља која жели да постане чланица ЕУ испуни исте критеријуме: како Србија, тако и БиХ и данас сутра и друге земље. То је једино што ми тражимо и то цела Европа тражи“, рекао је Орешковић.

Председница Грабар-Китаровић је поновила да Хрватска подржава евроатлантске интеграције Србије, али се сагласила са Орешковићем кад је реч о задовољењу потребних критеријума.

„Увек сам говорила и стојим на тој позицији да ћемо подржавати улазак Србије у ЕУ и НАТО, али од свих држава кандидата очекујемо да испуне апсолутно све критеријуме које је, уосталом, и Хрватска морала да испуни“, изјавила је она.

Упитан о могућем блокирању преговора Србије са ЕУ у поглављу 23 због закона о универзалној јурисдикцији, председник Хрватског сабора рекао је да је став Хрватске о том закону од почетка потпуно јасан.

„Тај закон је непримерен и не уклапа се у европске тековине, а све земље које желе да приступе ЕУ морају да следе и прихвате европске тековине“, рекао је Рајнер.

У међувремену, министар спољних и европских послова Хрватске Миро Ковач рекао је данас новинарима да Србија још није отворила то поглавље, те да Хрватска само жели да помогне Србији.

„Ја сам то рекао и колегама у ЕУ, ми желимо да заједно помогнемо Србији да промени те ствари, да на тај начин буде спремна за чланство у ЕУ“, навео је Ковач.

И он је поручио да Хрватска подржава европску перспективу својих југоисточних суседа, па тако и Србије, истакавши да на том путу ка чланству у ЕУ треба испунити све критеријуме које постави ЕУ.

Што се тиче поглавља 23, Ковач је рекао да то значи поштовање људских и мањинских права, поштовање и примену међународних споразума који се тичу мањинских права, као и пуну сарадњу са судом у Хагу.

Ковач је, међутим, напоменуо да је „јасно да не може Србија бити надлежна за све ратне злочине на подручју бивше Југославије“.

(Блиц)