Прочитај ми чланак

Колико хиљада евра Вучић има на себи из “фундуса” и ко то плаћа?

0

Одакле председнику Србије Александру Вучићу, како тврде, ципеле скупље од 1.800 евра, џемпер од 400, а патике од 500 евра, када он осим председничке плате и гарсоњере нема ништа? Једино објашњење које смо од њега чули је да “лажу”о ценама и да му сакое дају из фундуса. Борис Тадић, који је у два мандата био шеф државе, за “Нову” каже да је први пут од Вучића чуо за постојање таквог “фундуса” и да је он, у време док је био председник Србије, носио своју приватну гардеробу.

Када је био премијер, Александар Вучић тврдио је да нема ни смартфон, а наводно први такав телефон добио је на поклон од руског колеге Дмитрија Медведева. У скупоцену гардеробу се очигледно далеко боље разуме.

Неретко “шета” скупе јакне, сакое, ципеле, тренерке и патике. Тако су корисници друштвених мрежа пронашли да цена џемпера, који изгледа идентично оном који је носио Вучић, износи 400 евра.

Ципеле какве је носио председник на конференцији за новинаре виђене су у једном онлајн шопу за 1.860 евра, а омиљене “зегна” патике коштале су чак 60.000 динара.

На једном јавном наступу носио је јакну идентичну оној марке “Лоро Пиана” која се у том тренутку није могла наћи по цени јефтинијој од 2.500 долара.

О ценама његовог сакоа говорио је својевремено и Дејана Булатовић, некадашњи опозиционар, а сада велики поштовалац Александра Вучића. Он је раније изјавио да председник носи сако који кошта више од 700.000 динара. Твитераши су проверили и цену тренерке коју је носио шетајући Београдом на води, наводећи да она кошта 160 долара.

Поставља се питање одакле Вучићу новац за све то, имајући у виду да се свих претходних година његовог боравка на Андрићевом венцу његова плата кретала између 950 и 1.700 евра. А није да може све да потроши само на своју гардеробу.

Судећи по његовој имовинској карти, уштеђевину у банци нема, а није је имао ни свих претходних година. Од имовине поседује само гарсоњеру, коју му је купио отац.

„Захвалан сам што су покренули важну тему, захвалан сам њиховим медијима. Лагали су да ми џемпер кошта 400 евра, а кошта 55. Мени сакое дају из фундуса, или ми сашију, пошто сам габаритан. Не коштају колико кажу, него много мање“, рекао је Вучић у августу 2020.

Тадић: За време мојих мандата није постојао фундус

Борис Тадић је на Андрићевом венцу, у згради Председништва Србије, провео осам година, али је први пут од Вучића чуо за постојање фундуса.

“У време мојих мандата није постојао фундус и нисам чуо да је икада постојало тако нешто. Међутим, с обзиром на то да су сталне представе и глуматања једна од главних карактеристика ове власти, ни не чуди што су опремљени по моделу позоришне трупе”, каже Тадић за “Нову”.

Како додаје, у његовим мандатима гардероба председника није била финансирана из буџета, а није чуо ни да је то икада била пракса. Носио је своју приватну гардеробу.

“Уколико су ту реформу у функционисању Председништва напредњаци увели и уредили да у складу са законом траже ставку у буџету Председништва у ту сврху, то је једна од најлуђих ствари које су нам се десиле у последњих 10 година”, наводи Тадић.

Шта је “фундус”?

Фундус би у овом случају требало да буде гардероба у некој просторији или складишту за заједничку употребу. Овом темом бавио се и недељник “Време”.

Фундусе, на пример, морају да имају позоришта и телевизије. Тако је Наташа Миљковић, телевизијска новинарка са стажом на РТСА-у, али и приватним телевизијама, објаснила шта то значи у њеној професији.

“Кад се каже да је нешто из фундуса, то значи да је гардероба која припада свима. Дакле, исти сако, хаљину, кошуљу, па чак и ципеле можете видети на сваком ТВ новинару или водитељу једне куће. Та гардероба се набавља или јавном набавком, куповином или компензацијом са неком модном кућом“, објаснила је Миљковић за “Време”.