Прочитај ми чланак

КОХА: Тачи припрема терен за болан компромис са Београдом

0

Председник привремених косовских институција Хашим Тачи припрема терен за "болне компромисе", од којих је једно аутономија за север Косова, тврде политички аналитичари за приштински лист "Коха диторе".

Тачи је, пише овај приштински дневник, у пет дана одржао три конференције за новинаре на којима је говорио о финалној фази дијалога са Србијом, а након кратког, „али тешког“ састанка са председником Србије Александром Вучићем у Бриселу.

foto: www.president-ksgov.net

Тачи је, како се наводи, без откривања детаља поменуо болне компромисе које ће Приштина морати да направи како би постигла коначан споразум са Србијом.

Са друге стране, наводи „Коха“, политички аналитичари тврде да Тачи изјавама које у последње време износи покушава да припреми терен за „болне компромисе“.

Политички аналитичар Имер Мушколај казао је да је једно од могућих компромисних решења аутономија за северни део Косова који је већински насељен српским становништвом.

– Председник Тачи намерно задржава тему поделе на дневном реду… Радећи то, он припрема терен за оно што се сматра болним компромисом у преговорима са Србијом, што је, изгледа, аутономија за север. Када се то догоди, он ће моћи да каже да је између аутономије и поделе, одабрао мање зло. У супротном, Тачи не би морао толико да се бави могућношћу поделе, односно размене територија – навео је Мушколај.