Прочитај ми чланак

Ко су ухапшени тата и син Бобар: Блиски Бајатовићу и СПС-у, ојадили „Србијагас“

0

Новосађанима је добро познато презиме Бобар, пре свега због ланца бензинских пумпи, али и као фирма која се бави изградњом станова на атрактивним локацијама у граду.

Захваљујући лукративним пословима са “Србијагасом” уз благослов СПС директора Душана Бајатовића и њиховог блиског пријатеља, породица Бобар је у последњих неколико година увећала своје приходе за неколико милиона евра.

Зато је као бомба одјекнула вест да је ухапшен Петко Бобар, власник компаније “Бобар Бешка”, којег медији називају “краљем нафте и гасовода”.

Поред Бобара Ухапшена је и Ј.М. (54). Сво троје су ухапшени због сумње да су злоупотребом положаја оштетили “Србијагас” за 22,8 милиона динара, саопштило је Министарство унутрашњих послова (МУП) који примају донације од предузећа Бобар.

Два пута наплаћен исти посао

Ј.М. се терети да је, као одговорно лице у “Србијагасу”, сачинила записник о радовима који су наводно неопходни за комплетно реновирање пословног објекта овог предузећа.

На основу тог записника, закључен је анекс уговора између “Србијагаса” и новосадске грађевинске фирме о изради нове фасаде, који је потписао Бобаров син као одговорно лице грађевинске фирме, а по налогу Петка Бобара који је договорио фиктивни посао, иако је већ 2019. године урађен и плаћен.

На тај начин два пута је наплаћен исти посао, те је прибављена противправна имовинска корист у износу од 22.797.600 динара, пише Нова.

Подсетимо, радови на згради “Србијагаса” нису урађени ни квалитетно, пошто након реновирања и даље прокишњава.

Ухапшенима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени Вишем јавном тужилаштву у Нишу.

Бајатовићеви пословни партнери профитирају од изградње гасовода

Петко Бобар у јавности је познат као блиски пријатељ Бајатовића, али и као његов пословни партнер, а о чему сведоче њихове заједничких фотографија на различитим догађајима у Новом Саду.

Фирма “Бобар Бешка” је, захваљујући уносним пословима везаним управо за гасификацију, своје приходе у последњих шест година увећала са три на скоро 30 милиона евра!!!

У ранијој анализи БИРН, “Бобар Бешка” помиње се међу пет приватних компанија које годинама профитирају од изградње мреже гасовода широм Србије, без тендерске процедуре, а уз подршку “Србијагаса”.

Уговорени радови са “Србијагасом” вредни су више од 200 милиона евра.

СПС кадар, донатори МУП-а

Од 2019. године Петко Бобар поседује и ланац бензинских пумпи, чијим отварањима су присуствовали управо Бајатовић, али и извршни директор “Србијагаса” Јовица Будимир, као и високи функционери Српске напредне странке (СНС) и Социјалистичке партије Србије (СПС).

Захваљујући блискости са СПС, Бобар је само у току 2019. године, у свега четири јавне набавке у Новом Саду (буџет), добио послове вредне више од 850 милиона динара без ПДВ-а.

Највреднија међу њима је реконструкција и адаптација зграде Дома здравља Нови Сад, вредна близу 690 милиона динара.

У коалиционој расподели снага на локалу, установе примарне здравствене заштите, односно домови здравља, припали су управо Социјалистичкој партији Србије.

Такође, „Бобар Бешка“ је један од највећих донатора ФК Војводина. И ту се видело на делу пријатељство између Бајатовића и Бобара, пише Нова.

Када је Бајатовић дошао у ФК Војводина, где је данас директор, синови Бобара, Ненад и ухапшени Влада, изабрани су за чланове Скупштине клуба.

Такође, према доступним информацијама, “Бобар Бешка” је донатор МУП.

Лукративни послови у грађевинарству

Са друге стране, поред послова гасификације и бензинских пумпи, фирма “Бобар Бешка” је последњих неколико година проширила пословање и на изградњу.

Управо ово предузеће је власник једне од тренутно најексклузивијих грађевинских парцела у Новом Саду, у непосредној близини Новосадског сајма.

Према пројекту, „Бобар градња“ на овој локацији планира изградњу стамбено пословног комплекса од укупно 242 стана и 26 пословних простора.

Иначе, Бобар се помињао и у документима до којих је дошао Инсајдер раније, а односе се на изградњу српске деонице Турског тока.

Новинари Инсајдера успели су да дођу до кључних уговора, који показују да су на том пројекту као под-подизвођачи Јавног предузећа „Србијагас“ ангажоване исте фирме које су и раније на споран начин добијале послове од „Србијагаса“.

Ради се о предузећима попут „Миленијум тима“, док је као под-подизвођач ангажована и фирма Инкоп у власништву Вулићу блиских контровернзних бизнисмена са севера Косова, Звонка Веселиновића и Милана Радоичића.

Међу фирмама помиње се и „Бобар Бешка“. Његова фирма добила је два уговора укупне вредности 18.760.000 евра за грађевинске радове.

 

 

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!