Прочитај ми чланак

Ко шта тражи, а ко шта добија у новој влади Србије

0

urs12
(Вечерње Новости)

После одлука УРС, тројица лидера коалиције у понедељак настављају разговоре о реконструкцији владе. Дачић: Промене у вођењу финансија и економије су кључни услов за даље функционисање Владе.

Ни пристанак Уједињених региона Србије да се ресори министра Млађана Динкића – финансије и привреда – раздвоје и да овај други оде у руке напредњака, не значи да је договор о реконструкцији Владе достигнут.

Према сазнањима „Новости“, премијер Ивица Дачић на састанку тројице лидера у понедељк отвориће питање одговорности за вођење сектора финансија у протеклој години. После овог сусрета биће јасније да ли је одлукама УРС-а, које подразумевају и спремност на персоналне промене министара, Динкић резервисао карту за останак у Влади.

– Одлука УРС-а биће размотрена на састанку Александра Вучића, Млађана Динкића и мене – рекао је у недељу премијер Дачић, додајући да њихов сусрет у суботу није изнедрио коначни договор.

Дачић је подсетио да темељна и озбиљна реконструкција не подразумева само персоналне промене, већ и промене у приступу циљевима и начину вођења финансија и економије.

ПОСЛЕДЊА КАРТА – ГРУБЈЕШИЋ?

На састанку у понедељак тројице лидера, Млађан Динкић потегнуће свој нови адут. Наиме, према сазнањима „Новости“, УРС је у недељу изразио спремност да се у Влади укине место потпредседника за европске интеграције, чиме би, практично, Сузана Грубјешић остала без функције.

– Сматрам да то представља кључни услов за даље успешно функционисање Владе – поручио је премијер.

Председништво УРС, појачано посланицима ове партије, у недељу је пуна два сата разматрало шта им је чинити после више него јасних порука коалиционих партнера о условима под којима се остаје у тиму из Немањине 11.

Према речима посланика УРС Предрага Марковића, атмосфера на састанку је била „сјајна“ и одлуке је било лако донети.

По завршетку, огласио се лидер УРС Млађан Динкић:

– Прихватамо поделу одговорности у министарству финансија и привреде, и предлог наших коалиционих партнера да се изврши раздвајање ова два ресора. У недељу сам разговарао са Вучићем и Дачићем и договорили смо се да наставим да водим министарство финансија, а да одговорност за вођење ресора привреде преузме неко од кадрова СНС. Ко год то да буде, моћи ће да рачуна на моју пуну подршку.

У оквиру темељне реконструкције Владе, УРС је према речима Динкића, спреман и на персоналне промене својих министара, као и државних секретара и осталих функционера.

– Председништво ме је овластило да о конкретним решењима разговарам са коалиционим партнерима, која ће свакако зависити од структуре нове владе и надлежности које ће она имати – навео је он, захваљујући се Александру Вучићу и Ивици Дачићу на изузетно коректној сарадњи у протеклих годину дана.

ЗНАЋЕМО ДАНАС
Потпредседник СНС Небојша Стефановић рекао је да ће после састанка лидера владајуће коалиције бити јасно хоће ли УРС бити део Владе. Стефановић је најавио да ће бити размотрен став УРС да пристају на поделу ресора финансија и привреде. Упитан да ли је извесно да ће УРС остати у Влади, Стефановић је одговорио:

– Састанак у понедељак ће то показати. Ми смо урадили посао који је био пред СНС. За остале ћемо видети.

Динкић је рекао и да апсолутно подржава тежњу коалиционих партнера да преузму много већу одговорност за побољшање животног стандарда грађана. Договор је, пренео је он, да се тимски ради на довођењу нових инвеститора у све регионе, како би се Србија равномерно развијала. Најважнији циљ Владе у наредном периоду биће да се запосли Србија, рекао је, оценивши да то неће бити нимало лак посао:

– Зато сматрамо да је преузимање одговорности за остваривање тог циља од стране странке која данас има највећу подршку грађана Србије природно и више него добродошло. Сви они који кажу да је основни проблем Србије тешко стање у економији, говоре истину. Зато морамо учинити све да се то стање поправи.

Под економијом, појаснио је лидер УРС, подразумева се пре свега привреда, али и пољопривреда, енергетика, саобраћај, грађевина, телекомуникације, као и област рада и социјалне заштите.

slavica-djukic-468Министарка здравља и потпредседник СПС Славица Ђукић Дејановић уочи седнице УРС рекла је да Министарство финансија и економског развоја треба раздвојити у два ресора, што ће се догодити са или без УРС у Влади и да УРС треба да одлучи да ли су за то да анализирају рад сопствених министара и да установе да ли би нека кадровска померања међу њима довела до побољшања рада Владе.

Кадровска „померања“, међутим, нису окончана ни у СПС, из чијих се министарских редова, засада, једино повукао Милутин Мркоњић.

Како су се и Вучић и Динкић одрекли сопствених ресора, поглед је упрт и у Дачићеву надлежност над МУП. Друга опција у променама кадрова СПС је да Влада крене даље без Жарка Обрадовића.

Званична најава пребацивања привреде у поље одговорности напредњака, интезивирало је нагађања да би тај ресор убудуће могао да води Бојан Димитријевић, некадашњи министар трговине или Миленко Џелетовић, председник економског савета СНС.