Прочитај ми чланак

КО НАС ВИШЕ ПРИТСКА, ЕУ или Русија?

0

rusija srbija ne eu8_n

Србија неће бити изложена додатним притисцима Европске уније да уведе сакције Русији.

Ово је оцена гостију Вести Б92 Марка Чадежа из удружења Форум „Србија-Немачка“ и Ненада Поповића, привредника са вишегодишњим искуством у пословању са Русијом.

„Србија ка ЕУ, не против Русије“

Немачки вицеканцелар Зигмар Габријел рекао је да је српска влада убеђена да је Србији место у ЕУ и да та одлука није против неке државе, укључујући Русију.
„Одлука о придруживању Европи је одлука за демократију, слободу мишљења, поштовање људских права, сарадњу, стварање доброг живота за људе, неповредивост граница, за идеју суживота, али није одлука против друге земље у свету. Нап

ротив“, рекао је Габријел, одговарајући на питања како види позицију Београда у украјинској кризи.

Како немачки медији преносе, немачка канцеларка Ангела Меркел упозорила је, у контексту ситуације у Украјини, на руски утицај у Србији, Молдавији и Грузији.

Од премијера Србије Александара Вучића, који се данас састао са вицеканцеларом Немачке Зигмаром Габријелом, могло се чути да Србија самостално доноси одлуке.

Чадеж наводи да на основу онога што се могло данас чути, Немачка има разумевања за Србију, те да не очекује додатне притиске.

„Ту је рачуница јасна. Ако нека земља чланица уведе санкције, он може очекивати да добије средства из европскох фондова. Србија није чланица и на њих не може да рачуна“, каже Чадеж.

Ненад Поповић истиче да Србија и не сме да подлегне притисцима када се ради о евентуалном увођењу санкција Русији.

„Ради се о нашем интересу и сада је шанса која се указује једном у 50 година. ЕУ не може да извози производе у Русиј. Сада је шанса да Немачка пренесе производњу у Србију и извози у Русију. Наша влада не би требало да разговара само са политичарима, већ и са немачким привредницима о пребацивању производње у Србију. Они су наши најбољи лобисти“, сматра Поповић.

Поповић истиче да би потпуно окретање Србије Бриселу нанело „невиђену штету јер је Русија најбољи економски и политички партнер Србије“.

„То не сме да се деси. То би био губитак за Србију“, каже Поповић.

С друге стране, Марка Чадеж наводи да је српска влада јасно истакла, како пред европским, тако и пред руским политичарима, да је Европска унија стратешко опредељење Србије.

(Б92, Танјуг)