Прочитај ми чланак

Ко је Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада?

0

Радикалско дете, најближи сарадник и човек за специјалне операције Андреја Вучића, координатора напредњака за Војводину. Рођен је 1974, нетипичан напредњак умилног лица са легалном дипломом Правног факултета, син бившег радикалског председника Скупштине Новог Сада Зорана Вучевића.

Учланио се у Српску напредну странку 2008, председник градског одбора Нови Сад постао је 2011, а 2012. градоначелник, и од тада у име Андреја Вучића коме једино полаже све рачуне, ведри и облачи не само Новим Садом већ и целом Војводином.

Познат је по поданичком односу према врховном шефу Александру Вучићу за кога је изјавио: „Вучић је као Меси – и креатор и вођа тима и голгетер“. Истиче се и по простачким увредама упућеним свима који другачије мисле – медијске мете његовог погрдног језика су не само опозициони лидери, већ и слободни новинари, и сви јавни радници који се усуде да критикују великог вођу.

Као градоначелник Новог Сада истакао се намером да сруши СПЕНС који је један од симбола града, али је био укључен и у заташкавање афере АТП Војводина чиме је од кривичне одговорности, барем за сада, спасао Мају Гојковић, али је то Новосађане коштало више од 300.000.000 динара на име накнаде штете за неизвршење спорног уговора.

Обрукао се и подношењем фингиране кривичне пријаве против председника Србије Александра Вучића и његовог млађег брата Андреја у случају производње наркотика у чувеној афери „Јовањица“ чиме је извргао руглу не само себе лично, већ и читаву адвокатску струку и све грађане Новог Сада. У демократској јавности и стручним круговима, оцењено је да у томе има и елемената кривичног дела ометања истраге и да је тиме постао саучесник у покушају заташкавања кривичног дела производње и стављања у промет опојних дрога.

Према подацима које су прикупили новинари КРИК-а, против Вучевића су се водила два поступка. Прекршајни суд у Новом Саду га је новчано казнио због незаконитог трошења новца из градског буџета, док му је Агенција за борбу против корупције изрекла упозорење због непријављивања имовине. Најозбиљније оптужбе против њега су изнете у анонимној кривичној пријави – у њој се тврди да је Вучевић помогао свом сараднику Слободану Милићу званом Боцара да се промене планска документа града како би се вредност Милићевог земљишта повећала. Ово земљиште потом је Град Нови Сад откупљивао по ценама много вишим од реалних, пише у пријави.

Вучевић је близак брату председника Србије Андреју Вучићу и често су виђани заједно. Слови и за особу која има пресудан утицај на пословање Фудбалског клуба Војводина, иако у њему званично нема никакву функцију. То показују и догађаји из 2019. године када су навијачи, који су желели смену управе клуба, позивали Вучевића да се укључи у решавање проблема. Он је изјавио да управа нема легитимитет због лоших резултата, а кроз месец и по дана дошло је до промена у руководству клуба. Нови председник управног одбора Војислав Гајић изјавио је: „За то што сам данас овде, заслужан је градоначелник Вучевић“.

Градоначелник се на сајту борилачког догађаја „Мегдан фигхтинг“ наводи као оснивач, а Нови Сад га финансира. На Радио-телевизији Војводине приказује се емисија „Град и ми“ у којој је Вучевић једини гост.

За истраживачки портал крик.рс Вучевић није пристао да говори о својој имовини, али су они дошли до занимљивих података.

– Стан Сајмиште, Нови Сад 86 м2 – четворособан стан у близини једне од најпрометнијих градских саобраћајница – Булевара ослобођења. Стан је у истој улици као и вртић „Палчица“, у којем је запослена његова супруга Маја Вучевић. У истој згради, на спрату испод Вучевићевог стана некретнину поседује и његова ташта Драгица Ерор. Мајка Вучевићеве жене има трособан стан, величине 95 м2

– Гаража Сајмиште, Нови Сад, 13 м2 – Вучевић је власник подземне гараже у згради у којој поседује стан

– Стан, шири центар, 50 м2, 78.000 евра

– Стан Центар, Нови Сад, 84 м2, води се на оца Зорана, дугогодишњег функционера радикала. Зграда у којој је стан је у самом старом језгру града, које се води као културно-историјска целина.

– Стан Нови Сад, Подбара, 40 м2, 56.000 евра – једноипособан стан породице води се на његове родитеље Зорана и Гордану Вучевић

– Стан Нови Сад, Адамовићево насеље, 119 м2, води се на сестру Тијану Ћировић, а њен муж Петар Ћировић такође је функционер напредњака и председник Савета за буџет Скупштине града.

Пред формирање Владе 2016. Вучевић је словио и као кандидат Андреја Вучића за премијера, али му је тада измакло место првог човека Владе Србије. И сада је ситуација веома слична, поново је кандидат за премијера, а да ли ће брат Андреј код брата Александра овога пута успети у својој намери, сазнаћемо ускоро.