Прочитај ми чланак

Зеленски одбацио Макронов предлог о примирју за време Олимпијаде

0

Прекид ватре током Олимпијских игара је неизводљив, изјавио је украјински председник

Украјински председник Владимир Зеленски одбацио је идеју француског председника Емануела Макрона о олимпијском примирју као „неизводљиву“.

Париз је домаћин Летњих олимпијских игара, које ће се одржати од 26. јула до 11. августа. Макрон је предложио прекид ватре током Олимпијаде у свим оружаним конфликтима у свету, а посебно у сукобу Украјине и Русије.

Француски председник је ту идеју изнео у уторак, док су двојица лидера разговарала о наредној испоруци француског оружја Кијеву.

Обраћајући се новинарима у петак, Зеленски је рекао да је скептичан према француском предлогу: „Прекид ватре не би спречио да Руси пребаце ближе војну опрему, а да потом наставе офанзиву.“

„Мени то звучи као неодржива идеја“, додао је Зеленски.

 У раним фазама сукоба, било је неколико покушаја да се обуставе борбе током одређених празника, као што је православни Ускрс.

Москва отада није износила сличне предлоге. Како је средином априла рекао портпарол Кремља Дмитриј Песков: „И наш председник и наши војни званичници су истакли да кијевски режим обично користи такве идеје и иницијативе за прегруписавање, пренаоружавање, и тако даље.“

„То отежава разматрање таквих иницијатива“, додао је Песков.

Иначе, Генерална скупштина УН традиционално усваја резолуцију којом се зараћене стране позивају на глобално примирје током Олимпијских игара. Ти предлози немају механизме за спровођење, а стране укључене у сукобе их по правилу игноришу.

Зеленски би у овом тренутку вероватно имао више разлога него Москва да прихвати примирје.

Руске снаге од прошлог петка брзо напредују у северној области Харков.

Стејт департмент је већ описао ову ситуацију као „невероватно страшну“ за Кијев.