Прочитај ми чланак

КО ДРЕШИ КЕСУ ЗА ДС: Упознајте донаторе и финансијере демократа

0

Бројни чиновници јавних предузећа, општински одборници и чланови подмлатка Демократске странке донирали су овој странци и по неколико хиљада евра. Државне институције и даље не проверавају порекло овог новца, пише сајт Скоцкајте буџет, специјализован за транспарентност буџетског процеса.

Док је Бојан Пајтић поклонио странци 43.500 динара, локални функционер Марко Бастаћ донирао је 560.000 динара. Бастаћ је већник у општини Стари Град и има 28 година, а Агенцији за борбу против корупције пријавио је месечне приходе од 85.000 динара, а од имовине само аутомобил “субару” из 1993.

Он припада групи од скоро 90 донатора ДС који су на рачун странке уплатили износе веће од пола милиона динара. Истраживање БИРН-а показује да је међу њима знатан број људи непознатих широј јавности – студената, радника јавних предузећа и општинских одборника.

Тако је одборник општине Врачар Марко Николић, који је у разговору за БИРН изјавио да је недавно дипломирао, приложио 604.000 динара.

– На сваки начин сам хтео да учиним нешто за добробит Србије – рекао је Николић, а на питање које се односило на порекло овог новца одговорио је: “Нико ми није давао новац за прилог, ради се о мом новцу”.

Руководилац у дневном боравку за децу ометену у развоју у Београду Мирјана Билбија донирала је 550.000 динара.

– Моја приватна ствар. Могу давати паре коме желим и колико хоћу и то се вас не тиче! Волим ДС и дала бих све за њих – изјавила је Билбија за БИРН.

Иначе, сви донатори ДС са којима је разговарано тврде да им нико није сугерисао када и како треба помоћи странци и инсистирали су на томе да им нико није давао новац за уплату.

 

Поклону се у зубе не гледа

Од прошле године, када је усвојен Закон о финансирању политичких активности, све странке у Србији имају обавезу да редовно објављују податке о пристиглим прилозима. Прописи налажу и да један донатор, физичко лице, може свим политичким странкама у једној календарској години поклонити највише 20 просечних месечних зарада, или 760.000 динара.

У извештају ДС може се видети да је ове године странки помогло тридестак привредника и преко хиљаду физичких лица са укупно 185 милиона динара.

Од 89 донатора из целе Србије који су на рачун ДС уплаћивали између 500.000 и 760.000 динара, само два нису из Београда. Новинари БИРН-а су контактирали десетак донатора који су приложили више од пола милиона динара и установили да се ради о службеницима београдских јавних предузећа или општинских управа.

У Демократској странци кажу да није њихова дужност да знају ко су људи који им помажу, нити да утврђују порекло новца који им се поклања.

– Ко год дао новац добродошао је. За нас је једино битно да је износ у оквиру дозвољеног и да нам нико не тражи противуслугу за уплаћен новац – изјавила је Тамара Трпић, секретарка Демократске странке.

У Агенцији за борбу против корупције, Владином телу задуженом за примену Закона о финансирању политичких активности, у писаном одговору објашњавају да донатори запослени у јавном предузећу слободно могу да донирају странке, и додају:

“Агенцији није законом поверено да контролише порекло новца који физичка или правна лица донирају политичким субјектима, али сумња да из једног јавног предузећа прилози у истом износу иду ка једном политичком субјекту, могу довести до тога да Агенција покрене поступак провере.”

Програмски директор “Транспарентности” Немања Ненадић истиче да треба испитати све околности уколико има индиција да је новац странци неко други давао, а не онај ко је пријављен.

“То би свакако требало да буде предмет истраге. Елементи за сумњу су ако су уплате биле истог дана и сличне вредности.”

Летимичном претрагом финансијског извештаја ДС-а лако се може утврдити да је уплата сличне или исте вредности у једном дану било на претек.

 

Мамац за странке

Ђорђе Вуковић, Програмски директор ЦеСИД-а и један од аутора Закона о финансирању политичких активности, каже да је горњи лимит донације свесно дигнут на 20 просечних плата, како би се странке мотивисале да пријаве све прилоге.

За сада се на овај “мамац” упецао само ДС, пошто су они у свом извештају за 2012. годину пријавили преко хиљаду прилога, док је Српска напредна странка објавила само једну донацију.

На сајту СПС објављен је списак од 23 имена која су током ове године донирала странци нешто више од шест милиона динара. ЛДП је у претходних десет месеци од 43 донатора добио 22 милиона динара. Г17 плус после ДС има највећи број појединачних донација, скоро 900, али укупна вредност свих ових уплата је 21,3 милиона динара. Износ просечне донације за Г17 плус је 24.000 динара, док је у ДС 175.000 динара.

У Демократској странци тврде да већину људи који су уплаћивали велике износе не познају и додају да провери подлежу искључиво приватне фирме које се одлуче да помогну странци.

 

ДС Донатори

Мирјана Карић, службеница за односе са јавношћу београдске Чистоће, донирала 560.000 динара.
Даниел Хаднађев, програмер у „Водоводу и канализацији“, донирао 574.000 динара.
Милан Церовац, пословни секретар за послове Већа града Београда (а до пре неколико месеци координатор Канцеларије за младе Стари град), донирао 571.600 динара.

Александар Нишкановић, службеник у Јавном предузећа “Ада Циганлија”, 626.300 динара.
Јелена Королија, ради у служби за информисање Комуналне полиције Београда, донирала 579.000 динара.

Од познатијих чланова ДС кесу је једино одрешио Божидар Ђелић, који је приложио 550.000 динара, док су остали високи функционери били прилично скромнији. Драган Шутановац је издвојио 35.400 динара, а чувени Оливер Дулић тек 52.300 динара.

 

(Телеграф.рс / Скоцкајте буџет.рс)