Прочитај ми чланак

КО ЋЕ БИТИ НОВИ ПРЕМИЈЕР – или Дачић или геј министарка?

0

Комешање међу функционерима за место премијера је почело, а како сада ствари стоје, лидеру СПС Ивици Дачићу уместо ове позиције могу бити понуђена још два министарства, сазнаје "Блиц".

Упоредо са председничком кампањом лидер СНС Aлександар Вучић мораће да преломи ко ће га наследити у Немањиној 11. Према незваничним наводима, још увек није решена дилема да ли будући премијер треба да буде страначка или нестраначка личност. Уколико се Вучић одлучи за нестраначку личност, вагање неће дуго трајати.

– Aко се буде ишло на нестраначку личност, највише шанси за премијерску позицију има садашња министарка Aна Брнабић. Њој у прилог иде чињеница да би око ње било најмање спорења по кулоарима и у врху странке јер најмање смета и не угрожава високе функционере СНС. Са тренутно мање шанси помиње се и министар Душан Вујовић – каже извор „Блица“ из СНС.

Опозиција уједињена

Иако у председничким кампањама наступају одвојено, изборни тимови Вука Јеремића, Саше Јанковића и Бошка Обрадовића (Двери) сагласили су се у једном – заједничкој борби у спречавању нерегуларности и крађе на председничким изборима, и заштити права бирача да на њима бирају слободно, неометано и без страха. Изборни штабови тројице председничких кандидата позвали су пре свега Републичку изборну комисију (РИК) да призна право судским оверитељима да, уместо нотара, оверавају потписе грађана.

Док би високи функционери СНС осим себе као избора најлакше прогутали Брнабићеву, највише проблема са таквим могућим исходом има министарка Зорана Михајловић. Извор „Блица“ наводи да се Михајловићева ових дана не либи да коментарише такав могући избор.

– Ствари стоје тако да Михајловићева, иако је често нападала Ивицу Дачића и Томислава Николића, радије би да они буду премијери него Aна Брнабић – истиче наш саговорник.

Доскора највиђенији за будућег премијера био је Ивица Дачић. Ова позиција није му и конкретно обећана, али је на релацији СНС – СПС било речи о томе.

Од најизгледнијег решења пре око месец дана, сада су веће шансе да ће Дачићу на крају ипак бити понуђена још два министарства уместо премијерске позиције.

– На одлуку да коалициони партнер буде премијер утицаће и ангажман његових људи у председничкој кампањи и број гласова који дође са те стране. Иако је тренутно извесније да добије још два министарства, нико озбиљан не искључује да на крају, када се затвори круг, опет исплива Дачић – каже извор „Блица“.

У Влади али и СНС последњих дана се помињу још два напредњака који би се у другом дељењу карата могли наћи на челу Владе – бивши министар Никола Селаковић и садашњи градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

И док траје лицитација именима, тек понеко бојажљиво помене функционера кога, за разлику од ранијег периода, неколико последњих дана и нема у јавности – Томислава Николића. Тражио је премијерску функцију уместо СНС кандидата на председничким изборима. Незванични наводи око његовог даљег ангажмана иду из крајности у крајност. Према једној верзији већ је договорено да буде премијер, према другој верзији то није случај. Чињеница је да ће неку функцију засигурно имати.