Прочитај ми чланак

КиМ: Срби губе сигурне мандате?

0

kosmet-parlament

У комисији за изборне реформе на КиМ отворила се жестока полемика да ли би Срби, уз десет гарантованих места у парламенту имали и право на додатне мандате – на основу освојених гласова.

Ово питање се разбуктало, упркос томе што су централни избори на КиМ тек крајем следеће године и што наши сународници још нису званично преломили да ли ће на њих изаћи.

На другој страни, међународна заједница је заинтересована да такозвани „резервисани“ мандати остану на снази. Један од предлога је и да се северу КиМ гарантује пет мандата.

Члан Управљачког тима за успостављање Заједнице српских општина Љубомир Марић каже за „Новости“ да је захтев Срба са КиМ да резервисана места остану:

– Могуће је да Албанци сматрају да овај механизам више није потребан јер Срби сада учествују у политичким процесима, али то није исправна аргументација.

Председник ГИ „Србија, демократија, правда“ Оливер Ивановић појашањава за наш лист да по недавно измењеним приштинским прописима, Срби више и немају право на резервисана места, али да је међународна заједница увидела сопствену грешку којом се Срби маргинализују:

– На претходним изборима, Србима су припадали мандати по освојеном броју гласова, плус тих десет загарантованих, а по новом би се број места у Скупштини закуцао на десет. На пример, 2001. године,Срби су освојили 12 места и уз 10 гарантованих имали 22 посланика.

По његовој оцени, уколико би се резервисана места вратила, а уз добру кампању српске листе имале око 40.000 бирача, оне би могле да добаце до 17 или 18 мандата у парламенту, што би их чинило трећом или четвртом политичком снагом.

“ЗАБРАЊЕНА“ КОМИСИЈА

Речи председника Грађанске иницијативе „Српска“ Владете Костића да је ова политичка групација веома заинтересована да буде део Комисије за изборне реформе, јер је на локалним изборима доказано да је „Српска неприкосновена у представљању Срба са Косова“, албанске партије дочекале су с опрезом и негодовањем.

– „Српска“ жели да се укључи у рад Комисије како би издејствовала пет додатних места за Север – поручио је посланик Самоопредељења Глаук Коњуфца.

(Вечерње новости)