Прочитај ми чланак

Зеленски под притиском: Нова криза на украјинској политичкој сцени

0

Председник Украјине Владимир Зеленски могао би да буде свргнут војним ударом по истеку мандата, наговестио је бивши амерички војни обавештајац Скот Ритер на Јутјуб каналу Даннy Хаипхонг.

„Због отказивања председничких избора 20. маја, када је требало да се одржи инаугурација новог председника, суочени смо са следећом ситуацијом: њега неће бити.

Све ће се променити. То је лош тренутак, и мислим да схватате да видимо како руске или украјинске војне снаге препознају потпуну неспособност Зеленског и његове заблуде. И све чешће се говори о могућности војног пуча да се Зеленски склони с власти“, приметио је.

Према мишљењу бившег официра, Украјина је постала нефункционална држава у економским, друштвеним и војним сферама. Додао је да НАТО не може ништа учинити да промени ту ситуацију.

„Украјина сада није демократија, већ диктатура у којој се води ванредно стање“, резимирао је Ритер.

Председнички избори у Украјини требало је да се одрже 31. марта 2024. године, али су отказани због војног стања и опште мобилизације.

Зеленски је тврдио да избори тренутно „нису на дневном реду“ и позвао на окончање расправе о том питању.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да ће у Кремљу анализирати ситуацију поводом истека мандата председника Украјине у мају, како би изнели свој став.