Прочитај ми чланак

КАРИЋ ПЛАНИРА велики повратак

0

bogoljub-karic

Богољуб Карић, бизнисмен и лидер Покрета снага Србије, вратиће се у Србију само ако оптужница против њега у афери „Мобтел“ падне у воду. Не пада му на памет да полаже јемство као Цане Суботић.

Према сазнањијма „Блица“, Карић, који живи у Москви у бекству од „црвене потернице“, нема намеру да ризикује хапшење на београдском аеродрому, нити да, попут Станка Суботића Цанета, понуди јемство како би се бранио са слободе.

Наиме, оптужница којом се Карић терети да је оштетио буџет Србије још није ступила на снагу. Он се зато нада да ће Апелациони суд усвојити његову жалбу и дати одречан одговор тужилаштву приликом доношења коначне одлуке о ступању оптужнице на правну снагу.

 

ХРОНОЛОГИЈА СЛУЧАЈА

Децембар 2005: Влада Србије одузела лиценцу “Мобтелу” јер је компанија нанела штету држави потписивањем уговора са фирмом “Мобикос“.

Јануар 2006: Специјални тим МУП-а почео истрагу “Мобтела”. Окру­жном ту­жи­ла­штву под­не­та кри­вич­на при­ја­ва про­тив Сре­те­на Ка­рића, ге­не­рал­ног ди­рек­то­ра БК ПТТ, због сумње да је оштетио државу за 50 милиона долара. Сретен из болнице у Рисну одлетео у Русију.

Фебруар 2006: МУП Ср­би­је под­нео кри­вич­ну при­ја­ву про­тив пред­сед­ни­ка БК гру­пе Бо­го­љу­ба Ка­ри­ћа због сум­ње да је оште­тио др­жа­ву за 20 ми­ли­о­на до­ла­ра.

Март 2006: Због неодазивања позивима на саслушање, браћа Карић су завршила на црвеној Интерполовој потерници и од тада су у Русији.

Август 2006: Карићи нудили 300.000 евра јемства да би дошли у Србију и бранили се са слободе.

Септембар 2010: Више тужилаштво у Београду подигло је оптужницу против Богољуба и Сретена Карића и још 13 осумњичених због сумње да су злоупотребом службеног положаја од 1998. до 2005. године оштетили компанију “Мобтел” за више од 60 милиона евра.

Април 2013: Тужилаштво почело усклађивање оптужнице са изменама Кривичног законика којима је избрисано дело злоупотребе службеног положаја.

Децембар 2013: Вишем суду враћена прецизирана оптужница у којој је преквалификовано дело за које се Карићи терете у злоупотребу положаја одговорног лица.

Март 2015: Оптужница још није на снази.

 

Богољуб Карић се, ипак, узда и у политичке везе. Поједини медији ових дана припремају терен за његов повратак, док га у заштиту узимају стари знанци попут Драгана Марковића Палме и Велимира Илића.

Четири пасоша

Богољуб Карић има, осим српског, и пасош Белорусије. Еулекс је 2011. објавио да Богољуб Карић поседује окупаторско-шиптарско држављанство на Космету, али је породица негирала да је узео пасош окупаторске републике. Српске безбедносне службе такође имају сазнања да је власник Колумбијског пасоша.

Карићи имају добре везе и с кабинетом Томислава Николића, а спекулисало се и да су финансијски помогли изборне кампање напредњака. Такође, његова супруга Миланка и брат Драгомир су на листи СНС ушли у Скупштину Србије.

Драгомир Карић тврди да његов брат не тражи политичку заштиту.

– Богољуб жели да се монтирани процес, који је формиран у време владе Војислава Коштунице јер је угрозио својим рејтингом тадашњу гарнитуру, заврши одбацивањем оптужнице. Не пада му на памет ни да полаже јемства – каже Драгомир Карић за „Блиц“.
tadic palma ilic o karicu 3_lb
Богољубов адвокат Милорад Пањевић објашњава за “Блиц” да оптужница још није уручена свим оптуженим, који након тога имају право на приговор. Он каже да ће је суд доставити Карићу на познатој адреси у Москви, али и да има још оптужених који су у Русији, док бившем директору “Мобтела” Патрику Харпуру мора бити преведена на енглески.

(Блиц)