Прочитај ми чланак

Како су други званичници седели код Трампа у доба короне?

0

Посета српске делегације Вашингтону и Белој кући почетком септембра, осим дебата о садржају потписаних докумената, изазвала је бурне реакције у јавности након што су објављене фотографије председника Вучића како седи сам у столици наспрам Доналда Трампа у фотељи за столом.

Марија Захарова, портпаролка руског Министарства спољних послова упоредила је фотографије Александра Вучића пред Доналдом Трампом са сценом из „Ниских страсти“, после чега је уследило и извињење.

Foto: Kabinet predsednika Srbije

Српски политичари су брже-боље објашњавали јавности да је такво седење на столици део протокола и ништа више.
И Вучићева саветница за медије Сузана Васиљевић казала је, приликом гостовања на ТВ Прва, да је реч о протоколу који важи због ковида 19 и да је исти за представнике свих земаља.

Сам Вучић је рекао, како је пренео Данас, да му „није пало на памет да због столице“ на којој је седео у Овалној канцеларији у Белој кући, што су многи коментарисали, напусти састанак с Трампом, преноси Истиномер.

„Замислите председника било које од наших малих земаља из региона да добије прилику да уђе у Овалну собу, да разговара билатерално, сам с председником САД и да, када му ставе столицу, он каже: ‘Извините, не интересује ме ова столица, сад ћу лепо да је шутнем, па ћу да изађем напоље и баш ме брига за САД, јер је мени много важно за моју сујету каква ће столица да буде!”, казао је Вучић.

Међутим, Сузану Васиљевић демантују фотографије са Трампових састанака у Белој кући у протеклом периоду и пре и после Вучићеве посете Вашингтону.

Званичне слике са тих догађаја говоре о другачијем “протоколу” и односима, и у време епидемије вируса корона.
Израел, Уједињени Арапски Емирати и Бахреин потписали су 15. септембра споразум о успостављању дипломатских односа у присуству америчког председника у Белој кући.

Такође, крајем августа ирачки премијер Мустафа ал-Кадими је имао састанак са Трампом.

Foto: Skrinšot/FB

У јуну пољски председник Андрзеј Дуда био је у Белој кући.

Foto: Skrinšot

Сем ових представника земаља, у Белу кућу су, током епидемије, долазили и представници многих институција, као и разних држава САД, што се може видети не само у медијима већ и на званичним каналима (YоуТубе, тwиттер, итд) Беле куће.

Фотографије сведоче да је приликом посета тих страних делегација, дипломате и државници са Доналдом Трампом протокол изгледао другачије него са српском делегацијом и председником Вучићем и да су медији забележили да су се остали државници руковали са Трампом и да су седели једни поред других.

Због тога, изјаву Сузане Васиљевић да је протокол био исти за представнике било које друге земље и да је то начин на који се воде разговори у време ковида 19, оцењујемо као неистину.