Прочитај ми чланак

КАКО ЈЕ Вучић ушао у РТС на снимање?

0

О томе како је председник Србије Александар Вучић у уторак увече ушао у зграду РТС-а постоје најмање четири опречне верзије, које ћемо укратко описати.

Председникова верзија

1. Саветница за медије председника Републике Сузана Васиљевић на питање Данаса на који улаз је председник Вучић тачно ушао у зграду телевизије и како то да га упркос приличном броју људи око зграде нико није видео, поновила је његову изјаву из емисије „Упитник“, да је у РТС дошао из Абердареве улице.

– На врата из Абердареве, где увек улазимо и где смо изашли, као што сте на снимку РТС-а могли и да видите – поручила је Васиљевић за наш лист. На снимцима РТС-а емитованим и сутрадан у јутарњим вестима види се само ходник РТС-а изнутра. Вучић је у емисији рекао и да је окупљање демонстраната испред РТС, који су на позив удружења „1 од 5 милиона“ дошли да га сачекају на улазу у телевизију, „чист фашизам“. „Њих је било око 150. И ово није први пут, покушали су да ме спрече да уђем у Скупштину раније, да изађем из Председништва, да радим свој посао и тиме се шаље лоша порука“, навео је Вучић.

Шта се пише на друштвеним мрежама

2. По другој верзији, распрострањеној на друштвеним мрежама и у ширим опозиционим круговима, емисија Упитник снимљена је раније, и Вучић је раније и дошао и отишао из зграде телевизије. У тој верзији помиње се и да уопште није снимана у згради РТС-а у Таковској, него у студију ове телевизије на Кошутњаку.

Сам Вучић је уочи доласка демонстраната у специјалном програму ТВ Пинк рекао да нити је Упитник снимљен раније, нити у Кошутњаку, те да иде у РТС. Емисија, за коју се тврди да се уживо емитује, почиње у 21 сат. Демонстранти су почели да се окупљању у 19.30. На мрежама су се појавили снимци за које се тврди да су направљени у уторак у 20 сати и 36 минута, на којима се виде два службена аудија са црвено-плавим трептачима како излазе из Абердареве улице.

Поменути снимак подгрејао је спекулације да је емисија чије је емитовање почело у 21 час ипак снимљена нешто раније. Демонстранти су се разишли око 22 сата, а емисија је трајала дуже од тога.

Верзија и опис Бошка Обрадовића

3. Према верзији Бошка Обрадовића, лидера Двери, који је био са демонстрантима у уторак увече, као и други челници Савеза за Србију (Зоран Лутовац, Борко Стефановић, Никола Јовановић, Марко Бастаћ, Бранко Миљуш…) Вучић јесте ушао из Абердареве улице, али је тај пролаз полиција блокирала за грађане и демонстранте.

„Постоје само два улаза у зграду РТС-а на која улазе гости. Један са паркинга испред зграде у Таковској и други са паркинга испред зграде у Абердаровој. На оба улаза Вучића су чекале студенткиње из удружења „1 од 5 милиона“ које су желеле да му поставе питања која РТС не сме већ осам година, као и окупљени грађани који су дошли да им пруже подршку у њиховој намери. На та два паркинга дефинитивно није дошао ни аутомобилом ни пешке, нити је ушао у зграду на један од та два главна улаза. Дакле, ушао је на неки трећи улаз.

Постоји и трећи, технички улаз из Абердареве, који се налази на пола улице, преко пута дворишта Пете београдске гимназије, и на који улазе запослени на РТС. Тај улаз се синоћ нашао у тампон забрањеној зони коју су направили непознати људи у цивилу, било да су полицајци или криминалци, који су у живом штиту стајали на дну и врху Абердарове и нико није могао ни са једне стране да прође том улицом и приђе том трећем улазу у зграду“, наводи се у опширној изјави Бошка Обрадовића.

„Пред очима читаве нације и света суспендована држава. Најпре, где то цивили могу да забрањују слободу кретања грађанима, а да полиција то дозвољава? И где то председник не може да уђе на главна врата било које државне институције?“, наводи Обрадовић.

Виђење извештача Данаса

4. Према виђењу извештача Данаса, могуће је да је председник Србије ушао у зграду РТС-а кроз капију која води директно на паркинг и у правцу и даље оштећене фасаде од бомбардовања. Испод те капије је сужени део Абердареве улице, у непосредној близини улаза у позориште „Душко Радовић“, али заклоњен и од стране Ташмајданског парка, и невидљив из Таковске улице.

Капију су на том месту обезбеђивали припадници полиције или Кобри у цивилу са унутрашње стране, међутим приступ је у једном тренутку био ускраћен свим грађанима. Могуће је да су присталице СНС нешто после 20.30 намерно скандирањем скренуле пажњу окупљенима како би председник кроз ту капију прошао, а могао је бити довезен и из правца Цркве Светог Марка кроз Ташмајдански парк. У Савезу за Србију су тврдили да су послали људе на све могуће улазе у зграду РТС-а, али код те капије их извештачи Данаса нису видели сем на самом почетку.

Са тог места, челници опозиције сишли су далеко доле, на раскрсницу Абердареве и Илије Гарашанина, где је био постављен мали кордон припадника служби безбедности у цивилу. Поред њих су у једном тренутку пре 21 час, али низбрдо према 27. марта прошла три аутомобила из службеног ескорта и са дискретном ротацијом. Међу обезбеђењем у цивилу је након тога видљиво спласла напетост, почели су да се шале и разговарају међусобно.