Прочитај ми чланак

Јово Бакић: Вучић дави Дачића ко змија жабу

0

Реално, влада би у потпуно независним државама, имајући у виду апсолутну компромитованост премијера, пала већ јуче. Ипак, и код нас треба очекивати изборе на јесен, констатовао је у интервјуу за “Блиц” социолог и аналитичар Јово Бакић.

 

Од чега зависи датум избора? Да ли га диктира само СНС или и међународни фактор?

– На њега пресудно утиче воља СНС, али на ову вољу утичу САД и ЕУ. Да СНС одлучи да се иде на изборе у овом тренутку, ми бисмо имали изборе. Међутим, пошто СНС сматра да је за Србију веома важно да што пре добије датум за преговоре с ЕУ, онда ћемо сви заједно чекати јесен. Ако, међутим, тај датум не би био добијен за који месец, морали бисмо, због избора у Немачкој, причекати март 2014.

Мислите да би премијер Ивица Дачић требало да поднесе оставку због сусрета с људима блиским Шарићу?

– Наравно.

Шта се крије у поруци Александра Вучића: „Ја верујем Дачићу, али то ништа не значи, док то не утврде државни органи”?

– Дипломатска изјава. Она би се могла и овако прочитати: „Нећу да рушим владу, док надлежни органи не утврде оно што је белодано.”

Гледајући са стране, како вам изгледа тај однос Дачића и Вучића?

– Жаба се дави у загрљају змије.

Верујете ли да ће неко из политичког естаблишмента ко је сарађивао са Шарићевим кланом због тога завршити у затвору или ће и ова афера бити заташкана?

– То је веома важно питање од којега у великој мери зависи да ли ће Србија закорачити ка цивилизованим друштвима.

Очекујете ли да Вучић истраје у борби против корупције или су реалнија нечија саплитања?

– Саплитања трају, а треба очекивати још жешће отпоре. Нажалост, чак ни атентати нису искључени. Да ли ће истрајати, зависи од решености и чврстине његове воље, али и од подршке домаће и међународне јавности, као и од успеха у привлачењу релативно способних и поштених људи.

Колико има истине у поређењима неких, попут Весне Пешић, да је Вучић сличан Ђинђићу, а да је Дачић као Черчил?

– По неким идејама и потезима као што су храброст у супротстављању укорењеним политичко-криминалним структурама, инсистирање на модернизацији, политичко-привредна отвореност Србије уз ослонац на ЕУ, борба против криминала, Вучић подсећа на Ђинђића. Можемо се надати, с једне стране, да Вучић неће завршити као Ђинђић, а с друге, да га власт неће превише покварити после извесног времена и, надајмо се, релативно успешне борбе. Поређење Дачића с Черчилом је депласирано. Наравно, ово не значи да нападам преговоре Дачића с Тачијем. Напротив, то би било који носилац извршне функције власти у Србији требало да ради зарад добробити Србије.

Може ли ова влада да заврши питање Косова?

– У историји тешко да има потпуно решених питања. Но, ова влада би могла пуно у том контексту урадити. Велико је питање шта је повољно решење за Србију. По мом мишљењу, што шира аутономија Срба на Космету и нека врста екстериторијалног статуса, за СПЦ је највише чему се можемо надати и за то се свим снагама Србија мора борити.

Да ли се државни врх предлогом о заједници српских општина на северу Косова одрекао јужне српске покрајине?

– Власт води реалистичну политику поводом Косова.

Коштуница је поручио председнику Томиславу Николићу да је часније да поднесе оставку него да буде саучесник у предаји Косова?

– Питање Косова никако није нешто због чега би Николић требало да поднесе оставку.

Како оцењујете досадашњи Николићев рад, је ли бољи од Тадића?

– Свакако није.

Верујете ли да ће СНС и ДС направити владу након следећих избора о чему се доста спекулише?

– То зависи од изборних резултата. Не зна се уопште ко ће прећи цензус и да ли ће неко осим СНС имати више од 10 одсто подршке. Ако ДС не буде друга по снази, коалиција је изгледна, а ако буде, вероватноћа стварања такве коалиције опада, иако није искључена, нарочито ако резултат демократа не буде нарочито добар.

У СНС се плаше Вучића

Имате ли утисак да Томислав Николић још контролише СНС или је Вучић преузео потпуну контролу у странци?
– Вучића у странци не разумеју, али га поштују због успеха и плаше га се, а Николића воле, иако он у странци има све слабије акције. Дакле, Вучић није сасвим преузео странку, али ради на томе. Све је више његових људи у вођству СНС, али то још није довољно са становишта безбедности његове позиције.

(Блиц)