Прочитај ми чланак

ЈОВАНОВИЋ ОШТРО ПО ОБРАДОВИЋУ: Критиковати услове по завршетку избора је лицемерно

0

Најенергичније одбацујемо бесмислену тезу да се само прављењем преседана приликом гласања у РИК-у и учествовањем у политикантским играријама доказује опозициони статус, истиче Јовановић

Председник Двери Бошко Обрадовић износи бесмислене и неодговорне ставове, позивима на непризнавање изборних резултата, оцењује данас Демократска странка Србије и додаје да Обрадовић при том износи тврдње које не одговарају чињеничном стању и којима се јавност доводи у заблуду. Обрадовић последњих дана позива опозиционе председничке кандидате да не признају резултате председничких избора, како би они морали да се пониште и понове.

Фотографија преузета са веб портала pecat.co.rs

Вршилац дужности председника ДСС Милош Јовановић објашњава да је нетачна Обрадовићева тврдња да се председнички избори могу поново расписати у случају да већина чланова Републичке изборне комисије гласа против „проглашења” резултата.

РИК је по слову закона дужан да утврди изборне резултате, а ако то не уради, у крајњој инстанци ће то морати да учини Управни суд.

Утолико позив на „обарање” изборних резултата представља најобичнију димну завесу јер се резултати, у одсуству доказа о изборној крађи, правно свакако морају утврдити, наводи Јованповић у саопштењу.

Друга спорна тврдња односи се на идеју бојкота избора за коју се нико од председничких кандидата никада није залагао, а нарочито не Бошко Обрадовић који је своју кандидатуру објавио у септембру прошле године, пола године пре њиховог расписивања и месецима пре било ког другог кандидата, наводи Јовановић.

Он додаје да је ДСС тада указивао да избори неће протећи у једнаким условима, и предлагао бојкот, али то нико из редова опозиције тада није прихватио.

Критиковати услове по завршетку изборне трке у најмању је руку лицемерно.

Поднети пораз није увек лако, али сматрамо да и у њему треба остати достојанствен и принципијелан.

Незадовољство постигнутим резултатима не може бити разлог неодговорног понашања, а још мање даје право да се етикетирају други политички актери, истиче Јовановић.

У том смислу најенергичније одбацујемо бесмислену тезу да се само прављењем преседана приликом гласања у РИК-у и учествовањем у политикантским играријама доказује опозициони статус, истиче Јовановић.