Прочитај ми чланак

ЈЕРЕМИЋ: Ђилас је мене избацио из Демократске странке, али сада га подржавам

0

Застрашивање, па чак и физичко насиље су оно што је обележило локалне изборе у Пећинцима, а лидер Народне странке Вук Јеремић сматра да ће се оваква слика видети и на биралиштима у Нишу и остатку Србије, уколико се не “стане на пут” актуелном режиму Српске напредне странке.

Јеремић истиче да је то што постоје спискови где су поименце набројани гласачи којима су се чланови владајуће страње обраћали на кућном прагу, у најмању руку забрињавајуће. Он додаје да су ванредни локални избори у општинама где је СНС добио двотрећинску већину били нелегални и нелегитимни, те да их је због тога његова странка заједно са Покретом слободних грађана бојкотовала.

Овакву слику, додаје, уколико се нешто не предузме, могу да очекују и Нишлије на следећим локалним изборима.

– Видели сте и оног човека који долази и отима телефон и баца га и после тај исти СНС-ов батинаш говори у камеру Пинка скарадне лажи и представља се као жртва. Много већи проблем је у томе што ће тако што су изгледали избори у Пећинцима, уколико не станемо на пут режиму, изгледаће следећи локални избори у Нишу – рекао је Јеремић.

Вођа Народне странке, који је подржао Драгана Ђиласа на предстојећим изборима у Београду, каже да је била грешка што опозиција није била уједињена на председничким изборима у априлу, те да ту грешку неће да понови, упркос ранијим сукобима са некадашњим партијским колегом.

– Драган Ђилас је мене избацио из Демократске странке, против моје воље, и то у тренутку када сам био председни Генералне Скупштине УН. Имам сваки разлог на свету да имам отклон од Ђиласа, али мислим да у овом тренутку је од пресудног значаја да оставимо и личне сујете и партикуларне партијске интересе по страни. Кад је дете болесно тада у помоћ зовете и стричеве са којима не разговарате – рекао је Јеремић.

У Нишу је одржао трибину “Пут из хаоса” јер је, додаје, “обрачун између различитих фракција власти добио мафијашки облик.”

– На званичној листи најнебезбеднијих престоница Европе, Београд је на другом месту, после Кијева, а у Украјини се дешава грађански рат. Ситуација безбедносна и свака друга је много гора у Нишу него у Београду, ако је Београд други на листи најгорих, замислите где би ту био Ниш – додао је Јеремић.