Прочитај ми чланак

ЈАНКОВИЋЕВ ПСГ: Почело прекрајање изборних резултата пре избора, у петак скуп у БГ

0

Божо Прелевић, повереник Покрета слободних грађана (ПСГ) за Београд, представио је данас податке који, како је рекао, доказују како се пре избора прекрајају изборни резулати.

Ово су подаци како пре избора прекрајате изборне резултате. Према демографским подацима логичан је природни пад броја бирача. На Врачару за непуна четири месеца број бирача се повећао за 5.000, што говори да се из унутрашњости доводе људи да гласају у Београду. Још очигледније је на Звездари: 2. априла уписано је 153.679, а 29. 9. 2017. 163.842, дакле више од 10.000 — рекао је Прелевић на прес конференцији Пократа.

Представљени подаци, како је рекао, добијени су од „лица овлашћених за поступање по захтевима за слободна приступ информацијама од јавног значаја са Врачара и Звездаре“, а коришћени су и подаци бирачких спискова РИК из априла 2016. и априла 2017. године.

Бојкот избора није решење, већ јавни притисак

На питање како доказати да су то људи из унутрашњости, из ПСГ одговарају „да су то информације добијене од грађана Врачара и да се међу људима тачно зна ко су нови гласачи“.

О механизмима којима би се борио против вештачког прекрајања гласова, лидер ПСГ Саша Јанковић је поручио данас да је једино преостао јавни притисак, а да бојкот избора није решење јер је то оно што власт и жели.

У петак на Тргу Републике скуп за слободне и фер изборе

Покрет је најавио данас да ће у петак, 6. октобра организвати у центру Београда скуп посвећен стварању услова за одржавање фер, слободних и поштених избора.

– Тема скупа је право грађана на фер, поштене и слободне изборе, а сви су доброшли – и грађани и политичке странке, и удружења, и синдикати, сви који желе слободно да бирају и да буду бирани – рекао је Јанковић на конференцији за новинаре.

Он је рекао да он неће говорити на том скупу.

– Молимо све грађане, без обзира на политичко опредељење а који желе да слободно и поштено да бирају и да буду бирани да дођу – рекао је Јанковић.

На скупу неће говорити политичари

Он је навео и да се на скупу неће обраћати лидери и представници политичких странака.

Према његовим речима, тај скуп ће бити усмерен ка одбрани демократских тековина и закона по којима грађани имају право на одржавање фер и поштених избора.

– Частан човек не краде изборе – рекао је Јанковић, истакавши да ће ПСГ покушати да се кроз јавни притисак избори за фер и поштене изборе.

Најавио је да ће на на том скупу бити и двојица младића којима је недавно полиција написало прекршајне пријаве због учешћа на протесту против диктатуре као и активиста Филип Вукша који је испаштао јер је по Београду радио оно што је требало да ради градска власт.

Јанковић је навео и да су сви они, по закону и уставу имали право да искажу своје мишљење.

– Да ли треба да пустимо да деца воде битку или да станемо испред њих или поред њих – запитао је Јанковић.

Стефановић: Злонамерне тврдње да се доводе људи у Београд да гласају

Злонамерне су изјаве да се у београдским општинама доводе људи како би гласали за актуелну власт, каже министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Он је на тај начин одговорио на тврдње Покрета слободних грађана (ПСГ) да се претходна четири месеца доселио велики број људи, чак и неколико хиљада, и да је реч о „партијским послушницима“, истакавши да се статистички врло равномерно повећава број грађана Београда. Како је рекао, вероватно је то „неки почетак изборне кампање“.

Министар је навео да раст броја становника у београдским општинама износи око 8.000, да је био нешто већи 2007. и 2008. године, истичући да би могао и да каже да је разлог томе то што је „тадашња власт доводила људе у Београд да гласају“, али да „просто тако не мисли“.

Он је презентовао податке са општине Врачар, за који у ПСГ тврди да је 5.000 људи више уписано у последње време, и навео да је на тој београдској општини сада на бирачком списку 300 људи мање него што је то било на председничким изборима.

– Све се догађа у најбољем реду, и све је статистичка правилност осим те 2007. и 2008. године које одударају – рекао је Стефановић.

Како је навео, „ни Вучић ни ја нисмо у Врачару“, додавши да су неки други дошли из унутрашњости да тамо живе. Министар је казао и да не зна да ли су ту због гласања или нечег другог, или су некако везани за ту општину.

– МУП је спреман да да увид у све податке који се тичу промене боравишта и пребивалишта – рекао је Стефановић.

Он је казао и да је у протеклим годинама, док је на месту министра унутрашњих послова било захтева од полтичких странака да им се дају подаци, и да су они то увек и радили, али да никада након тога нису добили неке примедбе.

Стефановић је рекао и да ни полиција нити било ко други не може да забрани грађанима да живе где хоће и где мисле да им је најбоље, да је тренд у свету да се људи селе у веће грдаове, и да је тај тренд присутан и код нас.

Додао је и да не разуме оне који износе такве ствари и узнемирују јавност, и који вероватно покушавају да присталице анимирају да изађу и гласају, плашећи их тиме да ће неко доћи у њихове општине да ради шта хоће.

– Ти људи показују толику неодговорност, а хоће да воде земљу и Београд, и исто тако показују и да су им важне само фотеље – истакао је он.

„Одлагање посете Вучића Хрватској не може да оптерети односе“

Стефановић је изјавио да нема посебне информације о одлагању посете председника Србије Александра Вучића Хрватској, али да зна да ће председник водити рачуна о интересима Србије и грађана када буде доносио одлуке о међународним контактима.

– Процењиваће шта се дешава на територији тих земаља, ста они предузимају, какве законе доносе и у складу са тим определити најбоље потезе у складу са интересима наше земље као што је радио и до сада – навео је он.

Упитан да ли ће евентуално одлагање посете погоршати односе између две земље министар је нагласио да „Србија не чини ништа да погорша односе са суседима већ се увек труди да буде она која промовише пружање руку“.

ВУЧИЋ НЕ ИДЕ У ЗАГРЕБ Хрватска председница: „За сада нема услова за посету“

Он је подсетио да је и председник Вучић, тада као премијер, а након напада у Сребреници, на седници Владе рекао да је рука пружена.

– Ако то није симбол пружања руке у региону… Не видим шта смо ми то некада први урадили, некада смо чак и блаже одговарали на изјаве из непосредног окружења – рекао је министар унутрашњих послова.

Стефановић је додао „не мислим да одлагање посете може не знам колико оптеретити односе“.

– Само мислим да председник процењује када је најбоље да учини посету која ће довести до побољшања односа и мислим да је то била добра одлука сваки пут – закључио је он.

Посета председника Србије Александра Вучића Загребу, која је, према најавама, требало да буде рализована најкасније у новембру ове године, одложена је.

Не бавим се Савамалом, надлежан тужилац

Министар Стефановић рекао је данас и да се не бави истрагом у случају Савамала, и упутио новинаре да за све што је вези са том истрагом питају надлежног тужиоца. Он је оценио и да је због података из истраге који се помињу у јавности „истрага компромитована“.

– Од октобра 2013. Министарство унутрашњих послова више не покреће ни предистражни поступак, а тужилаштво води и закључује истрагу – рекао је он.

Навео је и да се, када се истрага заврши и случај оконча писањем кривичне пријаве, дозвољава изношење чињеница у јавности.

Упитан да ли је задовољан радом полиције на случају Савамала, Стефановић је одговорио:“ То ћу моћи да кажем када тужилаштво заврси истрагу“.

Смирити тензије у Тутину

Министар је позвао данас да на смиривање тензија Тутину, након што је полицајац у акцији убио шверцера, а потом је ухапшен, и нагласио да неће дозволити сатанизацију полиције.

– Не желим да дозволим сатанизацију полицајца и његове породице којој се прети. Молим људе да спусте тензије – рекао је Стефановић.

Казао је и да му је жао због тога што се, како је рекао, у случајевима када учествује више особа различитих националности, све посматра под „лупом национализма“.

Подсетивши на случај од пре месец дана, када је у сред дана у Новом Пазару Бошњак пуцао у полицајца српске националности и ранио га у стомак, Стефановић је запитао шта би било да је он тада рекао да је то била „великобошњачка агресија на Србију“.

– Замислите да сам ја рекао ово је великобошњачка агресија на Србију и убијате српске полицајце. Замислите када би се неко таквим језиком и тоном обратио. То би било скандалозно – рекао је Стефановић.

Подсетио је да је у Тутину изведена мултиетничка акција, коју је водио Бошњак, а да је полицајац који је пуцао до сада имао све добре оцене, да је „врло исправан, без иједног дисциплинског поступка“.

– Тужилаштво је предложило суду, а суд му је одреди притвор. Тужилаштво и суд ће рећи да ли је све било у складу са законом. Треба да сачекамо резултате истраге, да се све покаже, а до тада спустити тензије – поручио је Стефановић.

Студенти се сами легитимисали као организатори скупа

Стефановић је рекао и да су се двојица студената против којих су поднете прекршајне пријаве сами легитимисали као организатори скупа „Против диктатуре“.

Како су јуче пренели медји, МУП је саопштио да је поднео захтев Прекршајном суду у Београду за покретање поступка против студената Факултета драмских уметности Павла Терзића и Гаврила Вучетића јер су „организовали“ непријављен скуп 21. априла ове године под називом „Протест против диктатуре“.

Стефановић је рекао да су њих двојица организатори окупљања „против диктатуре“, а да људи често мешају шта је то спонтани скуп а шта није.

– Спонтани скуп је настао несредно након неке појаве, то вече или сутра ујутро, без организатора – рекао је Стефановић и додао да су организатори они који упућују јавне поруке и позивају на окупљање.

Казао је и да је „после 20 дана ваљда нормално да пријављујете скупове, не можете 48 дана да се спонтано окупљате“.

Упитан зашто су они означени као организатори скупа на основу тога што су скандирали, када су то чинили и остали, Стефановић је рекао да полицајци нису у прилици да бирају да ли ће поштовати закон или неће.