Прочитај ми чланак

ЈАНКОВИЋ: Да ли бих исто рекао и новинару преко пута? Да

0

Председник Покрета слободних грађана Саша Јанковић у ауторском тексту за данашњи број "Данаса" навео је да пољубац није сексизам.

Бивши председнички кандидат и омбудсман гостујући у среду на Н1 на питање новинарке Миње Милетић у вези са именом новог грађанског покрета чији је лидер, одговорио је: „Могу да вам кажем, али онда морам да вас пољубим“.

Након тога уследиле су критике на друштвеним мрежама и оптужбе за сексизам, а Јанковић се потом на Твитеру извинио, рекавши да се „неспретно шалио“ и да се каје због тога.

У ауторском тексту за лист „Данас“ Јанковић наводи да је спорна изјава „ако ти кажем мораћу да те убијем“.

„Она се широко користи у преносном значењу – ‘не, то ти нећу рећи’. У чувеном роману Артура Конана Дојла ‘Баскервилски пас’ који је постхумно издат 1901. године доктор Френклин на питање Шерлока Холмса одговара: ‘Ох, господине Холмс, волео бих да Вам то кажем, али онда бих морао да Вас убијем.’ (Шерлок духовито одговара: ‘то би Вам била јако амбициозна замисао’.) Нико никад тај дијалог није тумачио сексистички. Безброј је реинкарнација те реченице у филмовима, књигама и животу“, наводи Јанковић.

„Ипак, ја нисам рекао ‘убијем’ већ, тражећи пригоднију реч да бих истакао да се нешто засигурно НЕЋЕ десити, рекао – ‘пољубим’. Размотримо шта моје одступање од оригинала изјаву чини сексистичком? Дакле, нисам претио да хоћу да пољубим, што би било насиље, већ супротно – (пре)сликовито исказао колико би глупо и непримерено од мене било да јавно кажем како ће се звати покрет пре него што је име регистровано, а секунд раније упитан сам како се десило да је претходно одабрану верзију имена један адвокат регистровао пре Покрета“, додаје он.

Такође, Јанковић у тексту истиче да је проблем у самој речи „пољубац“ иако се пољубац не тиче обавезно мушко-женских односа, нити сексуалности „јер сви знамо да постоји и пријатељски, обичајни, родитељски, братски и сестрински, куртоазни, обредни, Јудин…“

„Преостаје само околност да је ту реч изговорио мушкарац – жени. Ту је извор проблема. Дакле, изјава која сама по себи није родно дискриминаторска, чија кључна реч није сексистичка, приликом које није било конклудентних сексуалних наговештаја – постаје сексистичка јер је један саговорник мушкарац, а други жена?“, наводи бивши председнички кандидат.

„Али погледајмо поново дефиницију сексизма и видећемо да је сексиста управо онај ко у неки однос, ствар, питање, ситуацију која објективно није родно, полно, сексуално детерминисана – вештачки, тенденциозно или из предрасуде, те одреднице уноси. Да ли бих исто рекао да је преко пута мене седео новинар, а не новинарка? Да. Ако сте помислили да би то још јаче истакло да нешто НЕЋУ да урадим, правите исту грешку сексизма, вероватно са додатком хомофобије. Размислите“.

На крају он је истакао и због чега његово „јавно кајање“ – „зато што сам изложио своју саговорницу непријатности“.

„Нисам смео да заборавим да живимо у дискриминаторском, сексистичком друштву и да ће ту изјаву неке жене, које је змија сексизма сто пута ујела, заиста схватити увредљиво. С друге стране, сексистима ће бити квазиоправдање за праве сексизме. Неки ће критиком, осудом, наглашено доказивати своју објективност. Понеки ће изјаву злоупотребити да би скренули пажњу са стварних друштвених и државних проблема. Биће и подоста политичке и личне злурадости…“, наводи Јанковић.

„Свестан свега тога, није требало да саговорницу доводим у ситуацију да се друштво о сексизму, али ни о људским слабостима, учи и на њеном примеру. Мој пример је већ одавно за пример, за мене су у јавности наметнута нека друга правила. Једном омбудсман – увек омбудсман. А мој недавни конкурент слободно нека настави да отпоздравља са – ‘љуби чика Бели’. И треба. Искрен пољубац је леп, лековит; камо среће да их у нашем рањеном, збуњеном, од невоље згрченом друштву има више“, закључује он.