Прочитај ми чланак

ЈАЊИЋ: Срби са севера већ пакују кофере због претњи ратом

0

Владика Теодосије и његова рашко-призренска епархија је током свих ових процеса за решавање косовског питања, унутрашњег дијалога, јавних расправа, била врло суздржана.

Међутим, сада када је уочена јасна идеја о томе да српске власти хоће поделу Косова, или пак размену територије, она се изјаснила на такав начин, који јесте одговарајући цркви јер она се бави људима. Упозорио је на егзодус људи, и то је у реду. Јер, тамо где нема људи, нема ни цркве, а он је надлежан за Косово у том смислу – истиче за Данас Душан Јањић, председник Форума за етничке односе, у одговору на питање како види најновију полемику на релацији једног представника Српске православне цркве и српских званичника у вези са косовским питањем.

Душан Јањић (Фото: mc.rs)

Саговорник Данаса потврђује тврдње владике Теодосије да би евентуална подела или размена територије изазвала егзодус Срба. Он, међутим, наводи да би егзодус кренуо прво са севера Косова, упркос порукама да би могло доћи до поделе некадашње јужне српске покрајине.

– Српски политичари не разумеју косовске Србе. Они не разумеју ни шта би у пракси значила подела. Она би значила повећање могућности за сукоб. То није проста ствар. Срби са севера су већ спаковали кофере, они врло добро знају да сукоби долазе када се дели територија или размењује – истиче Душан Јањић за Данас.

Он даље објашњава да остварење те жеље српских власти за поделом или разменом, заправо, уопште није реално.

– То су све спинови. Размена територије или подела води у могућност рата, без обзира на наводне договоре. И зато ни Америка ни ЕУ на то неће да пристану. Тога не би било да су рецимо и Србија и Косово, односно све државе Западног Балкана у НАТО. Пошто то није случај, дакле, с обзиром на то да тај услов није испуњен, приче о поделама и разменама су потпуно неистините – тврди саговорник нашег листа.

Он упозорава на неодговорност српских власти и председника Србије Александра Вучића када говоре о границама до Врања, окупацији севера Косова од стране косовских власти и сличним изјавама, које, како тврди Јањић, изазивају опасности и не чине ништа добро за Србе који живе на Косову.

– Ни косовска страна није за то. Можда су раније и постојали неки разговори о тим темама, али сада више не. Америка није за поделу. С друге стране, Русија и Турска јесу. Турска заступа поделу како би могла да одмах потом отвори питање статуса Санџака, јер тамо има претензије – напомиње Душан Јањић за Данас.

Саговорник Данаса закључује да чак и да се питање размене територије третира као могуће, односно да постоји начин да се оствари, односно подршка САД и ЕУ, то је, како каже, процес којем српске власти нису никако дорасле.

– То би значило да српске власти треба да управљају пресељењем становништва. Да ли верујете да су они у стању да, рецимо, обезбеде, од 50 до 100 хиљада станова на северу Косова у том случају. Ја мислим да нису дорасли. Заправо, верујем да Александар Вучић нема никакву идеју шта ће да ради. Да ли ће да прекине Бриселски дијалог, преговоре како се сада одвијају, или ће да окрене игру. Ово овако није добро – закључује Јањић за Данас.

На изјаву владике Теодосија да би подела Косова или размена територије узроковала егзодус Срба, реаговали су министри полиције и одбране, Небојша Стефановић и Александар Вулин. „Данас када председник Вучић покушава да избори немогуће, да уради нешто како би помогао српском народу, он је изложен нападима и то од људи који су сведоци стања. Владика и отац Сава знају колико је Вучић помогао манастире, цркве, грађане, да је чинио све да се помогне да Срби остану на Косову. Не разумем шта је поента тих напада, осим ако није самостално створена политика”, истакао је Стефановић. Он је рекао да му се чини да повремено делови СПЦ, поједини људи из цркве, користе сва оружја и оруђа да нападну председника Вучића. Такође, попут свог колеге Александра Вулина, оптужио је поједине представнике СПЦ да овако нису реаговали када су појединци из опозиције били на власти и на њихов начин третирали проблем Косова.

Према речима министра Вулина, не постоји готово решење за Косово да би о њему, уопште, могли да говоримо и било би добронамерно да сви сачекамо да се решење види, да се понуди, па да се тек онда изјаснимо о њему, наводи се у изјави Вулина. „Жао ми је што владика Теодосије није био тако гласан када је Вук Јеремић избацио Унмик са простора Косова и Метохије, када је избацио УН и довео Еулекс. Могао је да пише и отворена писма када су Јеремић и њему слични правили границу на простору Косова и Метохије, и када су се договарали са Европљанима, а лагали Русију и све оне који су хтели да нам помогну”, истакао је Вулин.